Trenutno se predvaja:
4. julij 2019 ob 20:51 Novice

Salvinija v Trstu pričakali podporniki in nasprotniki

Salvini bo v Trstu podpisal več sporazumov o sodelovanju, med drugim tudi pogodbo z madžarskimi investitorji, ki želijo vlagati v tržaško pristanišče.
Radio Koper/Lea Širok|
Na obisk v Trst je prišel italijanski notranji minister Matteo Salvini, za srečanje z njim pa sta zaprosila predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine, a nista bila uslišana.. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes na obisku v Trstu, kjer bo podpisal več sporazumov in dogovorov o sodelovanju, med drugim tudi pogodbo z madžarskimi investitorji, ki želijo vlagati v tržaško pristanišče. Zaradi njegovih izjav o dodatnih ukrepih za zaščito italijanske vzhodne meje so na več mejnih prehodih danes napovedani protesti.

Madžarsko logistično podjetje želi v Trstu oziroma na območju Žavelj graditi pristaniški terminal in logistično bazo za izvoz madžarskega blaga. Posel ima tudi močan politični pridih, saj ga bosta pospremila madžarski in italijanski politični vrh. V Trst je prišel tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je v zadnjih dneh znova razburil javnost ob slovensko italijanski meji.

Salvini, ki bo danes na prefekturi podpisal tudi protokol glede izgona migrantov v domovino, je znan po svojem zagovarjanju stroge politike do beguncev. Skupaj s predsednikom dežele FJK Massimilianom Fedrigo med možnimi ukrepi navajata zamrznitev schengenskega sporazuma, postavitev ograje na meji ter uporabo nove tehnologije za njen nadzor. Vse to sproža številne odzive, ki bodo danes prerasli v demonstracije. Medregijski sindikalni svet Slovenije in Furlanije Julijske krajine danes ob 18ih napoveduje manifestacijo na mejnem prehodu Škofije, na kateri naj bi bile prisotne številne organizacije, združenja, politične stranke in drugi predstavniki kulture in gospodarstva. Že prej pa bodo manjša zborovanja na številnih mejnih prehodih.

Demonstracije pripravljajo zvečer tudi v Novi Gorici, kjer bo na Trgu Evrope potekala prireditev Nikoli več zidov, s katero bodo poudarili, da želijo ohraniti sožitje med narodoma in odprte meje. Tržaško združenje protifašistov in protirasistov pa je pozvalo Tržačane, naj danes na balkonih izobesijo svoje transparente.

Predsednika obe krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji sta Salvinija ob robu njegovega današnjega obiska v Trstu zaprosila za srečanje, vendar do tega, kot je bilo pričakovati, ne bo prišlo, nam je potrdil predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Zato pa naj bi konec meseca na srečanju v Rimu govorili o financiranju manjšine in njenem zastopanju v parlamentu kot to določa zaščitni zakon, pa tudi o vrnitvi stavbe Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti.

Andrej Šavko


Zadnji prispevki