Trenutno se predvaja:
28. januar 2020 ob 15:36 Novice

"Šarec je politik, ki ima rad tveganja."

Premier Marjan Šarec je odstopil s položaja, ker "s to koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi". Za mnenje in pogled na nastalo politično situacijo smo vprašali dr. Luko Lisjaka Gabrijelčiča.
Za komentar po odstopu vlade smo prosili dr. Luko Lisjaka Gabrijelčiča. Foto: BoBo
Za komentar po odstopu vlade smo prosili dr. Luko Lisjaka Gabrijelčiča. Foto: BoBo

Tik pred Šarcem je odstopil tudi finančni minister Andrej Bertoncelj. Šarec je pozval k predčasnim volitvam, kar kot najverjetnejšo možnost vidijo tudi v delu parlamentarnih strank, nekatere pa so bolj naklonjene oblikovanju nove koalicije. Za komentar smo prosili dr. Luko Lisjaka Gabrijelčiča, Novogoričana, ki zase pravi, da je konservativni intelektualec. Poklicala ga je Tjaša Škamperle.

Predsednik vlade Marjan Šarec je torej odstopil, parlament bi se z njegovim odstopom lahko seznanil že to sredo. Po seznanitvi pa bo tudi uradno prenehal mandate trinajste slovenske vlade, ki je svoje delo začela trinajstega septembra 2018. Kot je razumeti iz Šarčevih besed je slednji ugotovil, da se dela in izpolnjevanje pričakovanj ljudi ob takšni koaliciji in ob takšnih razmerjih v parlamentu preprosto ne da več nadaljevati. Presenetil je, pravijo partnerji. Doktor Gabrijelčič je prepričan, da ta odločitev vendarle ni presenečnje.

Najprej bi rekel, da številka 13 ni bila srečna številka te vlade. Sicer se ne smemo delati, da je to dejanje presenečenje. To je neka razvada, ki jo imamo tudi analitiki, in sicer to, da rečemo "saj smo vedeli". Ni res. Nismo vedeli, lahko smo slutili, da je to ena izmed možnih odločitev Marjana Šarca v dani situaciji, dejansko se ni do danes zdela najverjetnejša. Je pa tudi res, da ni bila ta možnost popolnoma apriori izključena. Gledano vzvratno, nekateri smo opozarjali, da je to odločitev, ki bo terjala veliko tveganja. Šarec se je izkazal, da je politik, ki ima rad tveganja. Da si upa tvegati. Tega doslej tega nismo vedeli.

Rekel pa bi, da je tudi logična odločitev v marsikaterem pogledu – ta vlada je presenetila marsikoga, ker so vsi mislili, da bo mnogo slabša, kot je bila. Na tem navalu tega pozitivnega presenečenja je Šarec črpal določeno priljubljenost, to je počel doslej. Mislim pa, da je vsem postalo jasno, da se je v zadnjih mesecih ta kapital dobre volje, ki si ga je Šarec pridobil v prvih mesecih vladanja, iztekel. Ljudje so postali veliko bolj kritični do te vlade. Ko je ocenil, da bo zadeva samo še slabša, je bila ta odločitev pravzaprav smiselna. Zahtevala je neko tveganje, je pa smiselna. Mislim, da bo iz Šarčevega vidika ta odločitev uspešna. Še vedno pa določena tveganja ostajajo.

Tukaj sicer velja opozoriti: v anketah Šarcu kaže dobro, doslej pa pri vseh volitvah ni še uspel tega spremeniti v realno podporo. Vprašanje je, če mu bo tokrat uspelo.

Dr. Luka Lisjak Gabrijelčič je prepričan, da je Šarec dokazal, da je drzen politik.

Zadnji prispevki