Trenutno se predvaja:
21. januar 2019 ob 12:56 Novice

Še ena obljuba: Obsežna dela na Vogrščku se bodo začela po koncu letošnje namakalne sezone

Kmetovalci v Vipavski dolini so se morali še enkrat več sprijazniti z neuresničeno napovedjo o začetku obnove namakalnega sistema Vogršček. Po najnovejših obljubah bodo z obsežnimi deli na Vogrščku začeli po koncu letošnje namakalne sezone.
Radio Koper|Zadrževalnik Vogršček. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija
Odgovorni so še v začetku lanskega leta zagotavljali, da se bodo dela na zadrževalniku začela jeseni, a ostalo je samo pri besedah. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija

Projektna dokumentacija je pripravljena, recenzija za pridobitev gradbenega dovoljenja potrjena, v marcu okoljsko ministrstvo načrtuje objavo razpisa za izbiro izvajalca. Se je pa vrednost obnove zadrževalnika Vogršček z lani predvidenih štirih milijonov evrov in pol dvignila na 9,1 milijona.

Ker prejšnji način tehnično ni bil izvedljiv, pojasnjuje direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar: "Tudi sredstva so zagotovljena. Ministrstvo za okolje in prostor jih zagotavlja iz sklada za vode, prav tako pa tudi ministrstvo za kmetijstvo zagotavlja svoj del sredstev."

"Mi pridelovalci sigurno smo zadovoljni, da se to desetletje agonije preseka in da se dejansko začne s to napovedano obnovo," je prvi odziv predsednika Civilne pobude za Vogršček Srečka Kofola.

Zadovoljni so tudi v lokalni skupnosti. Župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk: "Vendarle so bili narejeni veliki koraki, če bo res prišlo do obnove pregrade."

In ker je letošnja namakalna sezona pred vrati, pridelovalce v Vipavski dolini zanima, kdaj bo voda v ceveh in njena kakovost. Martin Brus iz Sklada kmetijskih zemljišč: "Voda bo, kakršna je, kakršna bo pritekla. Prvega marca zagotovo še ne."

Iz najnovejše analize namakalnega sistema Vogršček, ki jo je pripravila družba Dr. Duhovnik, med drugim izhaja, da je trenutna voda neustrezna za namakanje, je nefiltrirana, navzoče so bakterije.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki