Trenutno se predvaja:
6. februar 2018 ob 10:42 Novice

Še letos bo začel redno voziti vlak med Ljubljano, Trstom in Benetkami

Vlak bo ustavljal tudi na novem železniškem postajališču v Ronkah, ki ga bodo v bližini letališča odprli sredi marca.
Dogovor med Slovenskimi železnicami in Trenitalio bo zopet vzpostavil potniški železniški promet med Slovenijo in Italijo. Foto: Slovenske železnice (SŽ)

Potniški vlak naj bi še v letu 2018 na relaciji Ljubljana – Trst – Benetke vozil 2x na dan. Foto: Slovenske železnice (SŽ)

Slovenske železnice se z italijanskim železniškim prevoznikom Trenitalia, predstavniki Furlanije Julijske krajine in pristojnimi ministrstvi obeh držav, dogovarjajo o podrobnostih vpeljave železniškega potniškega prometa med Ljubljano, Trstom in Benetkami. Pomočnik direktorja Slovenskih železnic, Miloš Rovšnik: »S strani kolegov iz Italije so bila dana zagotovila, da bi vožnja vlakov lahko pričela v septembru. To je povezano predvsem s tem, da je potrebno zagotoviti homologacijo za vsa vozila, ki bodo na tej progi vozila. Govorimo o delovnem datumu 9. september, ki pa ga bomo potrdili do konca februarja v obliki sporazuma

Vlak naj bi predvidoma vozil dvakrat dnevno, še pravi Rovšnik. »Poskušamo s prevoznikom Trenitalia in drugimi predvsem uskladiti to, da bi imel ta vlak tudi čim boljše povezave do letališča Ronki ali da bi tja celo direktno peljal, vsaj en vlak. Ponudba, ki jo trenutno izvajamo v obliki transferja z avtobusom na železniško postajo v Trst, je 9 evrov in to bomo imeli tudi za izhodiščno ceno Ljubljana Trst z vlakom

Za novo železniško povezavo je veliko zanimanja tudi med turističnimi agencijami tako v Sloveniji kot v Italiji, pravijo v Slovenskih železnicah, kjer se z letališčem v Ronkah dogovarjajo tudi o skupnem informiranju potnikov.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki