Trenutno se predvaja:
28. junij 2018 ob 12:25 Novice

Se vojaškemu vadišču Poček bliža konec?

Po odločitvi postojnskega občinskega sveta bodo konec leta prenehali veljati vsi dogovori med občino in obrambnim ministrstvom. Občina bo zahtevala dokončno zaprtje in sanacijo vadišča.
Foto: BoBo

V Postojni napovedujejo zaprtje vojaškega vadišča Poček. Občinski svet je na včerajšnji seji soglasno podprl sklepe, ki jih je pripravila delovna skupina za pripravo strategije za Poček. Med drugim bodo 23. decembra - na dan, ko bo Državni prostorski načrt za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, v skladu z odločitvijo Ustavnega sodišča, postal dokončno neveljaven - prenehali veljati tudi vsi dosedanji dogovori med občino in obrambnim ministrstvom. Hkrati bodo od vlade zahtevali, da z občino sklene sporazum o dokončnem zaprtju in sanaciji vadišča.

Sklepi občinskega sveta seje so jasno sporočilo vladi, da si vojaškega vadišča na Počku, od koder se večina voda steka naravnost v vodno zajetje Malni - pravica do čiste pitne vode pa je zapisana v ustavo - ne želi, je prepričana vodja delovne skupine občine Postojna za pripravo strategije za Poček Margareta Srebotnjak Borsellino: "Če je vaja na avstrijski meji za premierja v odhodu provokacija, je zame provokacija to, da se od decembra 2017, ko je uredba o vadišču Poček postala protiustavna, aktivnosti na njej stopnjujejo."

Če pa vlade ne bo zanimalo, kakšno pitno vodo ima več kot 22.000 državljanov, bo občina pripravila besedili zakonov o zaprtju vadišča in o zaščiti vodnega vira Malni ter ju sama posreduje v odločanje Državnemu zboru. Z uredbo za zaščito vodnega vira namreč država zamuja več kot 16 let.

"Naj se odločijo. Rada bi videla poslance, ki bodo glasovali za obrambo Nata, ne pa za čisto vodo Slovencev in Slovenk," pravi Margareta Srebotnjak Borsellino, ki se zaveda, da bodo trčile tri ustavne pravice - do obrambe, pitne vode in zdravega življenjskega okolja. Hkrati opozarja: "V kolikor država ne bo upoštevala legitimnih interesov občine Postojna, uveljavljala pravic, za katere jamči ustava, se bomo pač morali poslužiti drugih sredstev."

Občina bo od države terjala tudi predložitev nekaterih dokumentov - med drugim dovoljenja, na podlagi katerih se na Počku izvaja vojaška aktivnost in pogodbo z Natom, ki naj bi bila veljavna do leta 2024.

Prispevek Sabrine Mulec:


Zadnji prispevki