Trenutno se predvaja:
8. januar 2018 ob 11:34Novice

Shod proti prepirom o meji

V levih strankah na obeh straneh slovensko-hrvaške meje v Istri menijo, da vladajoči s podpihovanjem nacionalizma prikrivajo družbene težave.
Foto: Radio Koper/Barbara Kampos

Na mejnem prehodu Sečovlje so se včeraj srečali predstavniki hrvaške Delavske fronte in slovenske Levice, da bi, kot so dejali, skupaj opozorili na nacionalistično meglo, ki jo v primeru Piranskega zaliva prodajajo politične elite iz obeh držav. Na mirnem srečanju so prebrali tudi skupno izjavo v hrvaščini, slovenščini in italijanščini.

Na prijateljskem srečanju, "Klicu k razumu", kot so ga poimenovali predstavniki levih političnih strank iz Hrvaške Istre in Slovenije, so opozorili, da Piranski zaliv in spori okoli njega služijo zgolj temu, da se v obeh državah ukvarjamo z neobstoječimi nacionalnimi vprašanji in ne s perečimi problemi gospodarske in socialne politike. Gerga Ceglar iz Levice: "Naše temeljno sporočilo je, da smo proti razpihovanju nacionalizma, ker menimo, da je to predvsem zvračanje pozornosti z nekih pomembnejših tem. Imamo 280.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Imamo hude probleme z otroci v revnih družinah. Imamo hujše težave s privatizacijo državnih podjetij."

Na obeh straneh meje so ribiči, delavke in delavci, navadni ljudje, ki si želijo isto - dostojno živeti v miru in od svojega dela - so poudarili v skupni - trojezični izjavi. To bi bil pravi nacionalni interes, je povedal član Delavske fronte, Roberto Belušić iz Umaga, ki je napovedal nadaljevanje aktivnosti: "Če bi prekinili z dejavnostmi, bi to vodilo k zaostrovanju sporov, obenem pa bi to pomenilo padec življenjskega standarda. Ostali bomo na obrobju Evrope, sprti med seboj, namesto, da bi sodelovali in vlagali v ekonomski in človeški potencial, ki tu obstajata."

Morje in obala sta javno dobro, s katerim bi lahko upravljali skupaj, v skrbi za dobrobit lokalnega prebivalstva in ne fiktivnih nacionalnih interesov, so še menili udeleženci srečanja. Prepričani so, da se bosta naroda znala zoperstaviti nacionalistom z obeh strani.

Prispevek Barbare Kampos:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki