Trenutno se predvaja:
19. april 2018 ob 18:13 Novice

Sindikati proti ohranitvi sistema IPS v novi preobleki

Spremembe, ki se dogajajo v koprskem pristanišču po napovedani spremembi modela zaposlovanja, so v posmeh vsem, posebej delavcem IPS-ov, menijo v Delavski svetovalnici.
Peter Majcen, Damjan Volf in Goran Lukič na novinarski konferenci Obalne sindikalne organizacije KS 90.
Peter Majcen, Damjan Volf in Goran Lukič na novinarski konferenci Obalne sindikalne organizacije KS 90. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

V Obalni sindikalni organizaciji pričakujejo, da bo Luka Koper odstopila od predlaganega modela spremembe poslovanja z zunanjimi Izvajalci pristaniških storitev. Luka Koper se je odločila, da bo del delavcev teh podjetij zaposlila, del jih bo najemala od agencij, na dveh terminalih pa bo uvedla zunanje pogodbene izvajalce.

Pretovor na dveh terminalih, avtomobilskem in deloma kontejnerskem, bodo v Luki Koper zaupali zunanjim pogodbenim izvajalcem. Po mnenju sindikatov je to škodljiva rešitev, je dejal Peter Majcen iz Obalne sindikalne organizacije KS 90, in pojasnil: "Ker v bistvu ohranja v drugi preobleki dosedanjo prakso, ki je nezakonita, kar je bilo to tudi na sodišču ugotovljeno, in ki je škodljiva tako za delavce kot tudi za državo in posledično tudi za Luko Koper."

Goran Lukič iz Delavske svetovalnice pravi, da je bilo na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje v prvih treh mesecih razpisanih več kot 100 delovnih mest za pristaniške delavce: "Vzporedno s tem, ko se mi trudimo, zahtevamo, da se delavci IPS-ov, zaposlijo neposredno v Luko Koper, ta isti model IPS-ov živi na Zavodu za zaposlovanje in po naših informacijah nekateri izmed teh IPS-ov že postajajo agencije za posredovanje oziroma zagotavljanje dela - v posmeh vsemu, v posmeh delavcem IPS-ov pa še najbolj."

Na delovnem sodišču v Kopru je v teku tožba enega od zaposlenih pri IPS-u. Na inšpektoratu za delo pravijo, da jih je Luka Koper seznanila z možnimi spremembami modela, nadaljnjih ukrepov za zdaj ne morejo napovedovati, saj bodo ti odvisni od konkretnih korakov Luke. Teh še ni. Prihodnji teden naj bi na seji nadzornega sveta govorili tudi o strategiji zaposlovanja delavcev IPS-ov.

Prispevek Tjaše Lotrič:


Zadnji prispevki