Trenutno se predvaja:
18. februar 2019 ob 11:24Novice

Sklad oddal vinograde na Vrtojbensko-Biljenskih gričih, nekateri potrebni obnove

Večinoma opuščene in v velikem delu tudi uničene vinograde na Vrtojbensko-Biljenskih gričih je sklad kmetijskih zemljišč oddal v dolgoročni zakup kmetom. Gre za dobrih 200 hektarov vinogradov, ki se jim po več letih propadanja končno pišejo dobri časi.
MMC RTV SLO/Mojca Dumančič|
Država bo zakupnikom zaraščenih vinogradov pomagala z oprostitvijo plačila zakupnine za določeno obdobje. Foto: Mojca Dumančič

Vinograde v Vrtojbensko-Biljenskih gričih je pred leti obdeloval Agroind, z njegovimi težavami pa so začeli propadati tudi vinogradi na najboljših legah. sklad kmetijskih zemljišč kot lastnik je lani objavil ponudbe za dolgoročen zakup, zanimanje je bilo, pojasnjuje Martin Brus.

"Danes je stanje tako, da so bile vse ponudbe objavljene. Tudi sprejete so bile vse ponudbe, pogodbe se še sklepajo z zadnjimi od prijavljenih. Računamo do bo v mesecu rešenih še teh nekaj zemljišč."

Ponudbe so oblikovali na podlagi prejšnjih gerkov, vpisanih na Agroindu, in gre za zaokrožena območja. Pogodbe sklepajo za dobo 25 let, je še povedal Brus, kolikor je amortizacijska doba trajnega nasada. In kakšna je letna cena zakupa za hektar?

"Sto šestdeset evrov so vinogradi kot osnovna cena, kjer je več izenačenih, so zakupniki ponudili tudi višjo zakupnino."

Ker so zemljišča v zelo različnem stanju, bo država zakupnikom pri obnovi priskočila na pomoč, je dodal Brus. "Država bo pomagala na način, da bo zakupnika, ki je pripravljen vzeti povsem zaraščeno zemljišče za nekaj let oprostila plačila zakupnine."

Med največjimi zakupniki je s 50 hektari vinogradnik s Huma v Brdih Igor Simčič, ki bo moral vinograde obnoviti.

"Tukaj je potrebna na vseh površinah obnova. Ker en del je izkrčen, drugi pa zaraščen, bo treba povsem na novo zasaditi."

Vinograde bo sicer obdelovalo več zakupnikov, vsi so z goriškega in vipavskega območja, vendar ostajajo kot zaokroženo območje. Po izteku se bodo pogodbe lahko podaljševale, o možnostih odkupa zemljišč pa je še prezgodaj govoriti, poudarjajo na skladu kmetijskih zemljišč.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki