Trenutno se predvaja:
2. april 2019 ob 12:01 Novice

Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v pripravil Vipavi Dan brez alkohola. Dogodek je potekal v okviru projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

S projektom želijo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola ter tako omiliti negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja. V njem je združenih prek 600 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja ter predstavnikov nevladnih organizacij, policije in drugi. V Vipavi so pripravili različne delavnice, poligon z uporabo očal za simulacijo različnih stopenj alkoholiziranosti, vodeno telesno vadbo in še marsikaj. Tam je bil tudi Radio Koper.

Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola je projekt, ki poteka od leta 2016 in se bo zaključil prihodnje leto. Tadeja Hočevar, vodja projekta SOPA pri Nijz:

"Pri ciljih smo izhajali iz dejstva, da pitje alkohola ni zdravo, da vsako pitje lahko predstavlja tveganje za zdravje oseb. Ker živimo v t.i. mokri kulturi in smo Slovenci kot skupnost zelo naklonjeni pitju alkohola, je pred nami velik izziv. Postavili smo si naslednje cilje: ozaveščati o škodljivih posledicah pitja stroko, politične odločevalce, nevladen organizacije in vse deležnike, ki lahko prispevajo k odgovornemu odnosu do pitja. Evropa kot območje je glede problematike alkohola najbolj obremenjena na svetu. Slovenija je po 'bremenu' alkohola nad povprečjem. To govorijo številke glede na registrirane podatke. Seveda obstaja tudi veliko neregistrirane porabe alkohola, in to je velik zalogaj, ki ga želimo nasloviti v okviru tega projekta."

Barbara Krajnik Kete iz ZD Ajdovščina: "Ko paciente glede na njegove odgovore seznanimo z mejami in kategorijami glede popitega alkohola, opažamo njihovo veliko presenečenje. Ko jim podamo informacijo, jim predlagamo pogovor o tej temi, pripeljati jih želimo do manj tveganega pitja alkohola."

Štefan Lepoša, predsednik društva Abstinent, član razvojnega tima projekta SOPA:

"Več kot 40 odstotkov Slovencev preveč pije. S projektom se stvari primikajo, z ljudmi o problemu govorimo. V sistem bo potrebno pripeljati pogovor o stiskah, težavah, življenju v družini, kjer je prisoten alkohol. Svojci in otroci opozarjajo socialne delavce, da je življenje v družini manj kakovostno, ko se pozna škodljivo in tvegano pitje."

V aprilu pa v okviru projekta pripravljajo tudi Dan brez alkohola, ki bo potekal v osmih krajih po Sloveniji. V soboto bo v Luciji.


Zadnji prispevki