Trenutno se predvaja:
9. avgust 2019 ob 10:41 Novice

Slovenci v Gropadi vztrajajo s protestom za ohranitev šole

V Gropadi predstavniki slovenske skupnosti že od sobote vztrajajo s protestom proti odločitvi tržaške občinske oblasti, da območje nekdanje osnovne šole Karel Destovnik Kajuh nameni urjenju reševalnih psov.
Radio Koper
Na travniku nasproti šole so postavili šotorišče, vsak dan se tam odvije kak dogodek, ki povezuje vaščane v boju za ohranitev objekta in za vrnitev slovenske šole in vrtca v Gropado. Foto: Barbara Kampos/Radio Koper

Usoda naše šole nam je pri srcu, piše na velikem transparentu, ki so ga izobesili ob vhodu v šolo. Na travniku nasproti je ves čas nekdo. Tudi ponoči, ko v šotorih spijo predvsem mladi. Pod večer se tam zberejo številni predstavniki vseh generacij. Valentina Gojča:

"Prihajam vsak dan od sobote dalje, ko smo imeli manifestacijo. Šola mi je pri srcu."

"Prav je, da se zberemo v čim večjem številu in pokažemo, da smo prisotni. Zanima nas prihodnost in si želimo, da bi se iz naših dejanj tudi kaj izcimilo."

Je dodal Danilo Mirkovec, ki je v Gropadi obiskoval tako vrtec kot šolo. Odbor vaščanov, ki se je spontano oblikoval, si želi pogajanj z občinsko oblastjo. Predlog za vrnitev stavbe šole postaja vse bolj konkreten. Marko Milkovič:

"Za upravljanje šole je potrebno urediti marsikaj. Stavba je brez elektrike in vode, potrebno je popravit okna in vrata, da bo vseljiva. Delajo lahko naša društva, pomagajo pa nam lahko tudi društva iz sosednjih vasi, skavti in taborniki."

Končni cilj je vrnitev vrtca in šole v Gropado. Otrok je dovolj. Mirta Čok je sinoči predavala o kulturni dediščini Krasa:

"Tu živimo Slovenci in vse, kar je povezano s to šolo je slovensko. Škoda bi bilo, če bi jo izgubili."

Na travniku nasproti šole bodo vztrajali do zagotovila, da bo ta spet slovenska, napovedujejo. In do takrat bo tam tudi vsak večer kak dogodek - od predavanj, do koncertov. Želijo si čim več podpore. Tudi ali predvsem rojakov iz matične domovine.

Besedilo in fotografije: Barbara Kampos


Zadnji prispevki