Trenutno se predvaja:
8. maj 2019 ob 11:33 Novice

Slovenski paviljon na beneškem bienalu zastopa Marko Peljhan

V Benetkah bodo konec tedna odprli 58. razstavo sodobne umetnosti, bolj znano pod imenom Bienale. Letos so jo poimenovali 'Da bi živeli v zanimivem času'. Slovenki paviljon, ki se bo pred otvoritvijo predstavil med prvimi, zastopa Marko Peljhan.
system317.space/Peter Giodani|
Marko Peljhan na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Foto: system317.space/Peter Giodani

Glavni kurator, ameriški likovni kritik Ralph Rugoff, se je osredotočil na čas negotovosti in krize in seveda vprašanje, kako se na to odziva umetnost. Podobno vprašanje si postavlja tudi slovenski avtor, rojen v Novi Gorici, Marko Peljhan s projektom Here we go again … SYSTEM 317. Kustos predstavitve Igor Španjol svoj izbor utemeljuje:

"Kot kustos sem se odločil za Marka Peljhana zato, ker se mi zdi, da je ustrezen človek za ponazoritev tega trenutka, da je mogoče globalno stanje, ki naj bi ga umetnost reflektirala v takšni meri, kompleksno in nevarno, da ga ta tip umetnosti lahko nagovori."

Peljhanovo delo je ambientalna postavitev, nekakšno plovilo izhoda, kot pove, ki naj bi dalo obiskovalcu priložnost, da postane in razmisli o svojem času in položaju. Avtor še dodaja:

"Gre za cikličnost ritma zgodovine v samem projektu. Njegov temelj je pogled na hipersonično tehnologijo, kot na tehnologijo, ki je ponovno vzpostavila novo hladno vojno."

Peljhan še pravi, da je od vseh njegovih del to najbolj poetično, za številko 317 pa, da jo povzema po ruskem futurističnem pesniku Velimiru Hlebnikovu, ki je s tem številom ugotavljal cikličnost zgodovine. Predstavitev spremlja katalog s pomembnim vpogledom v Peljhanovo delo.

Neva Zajc


Zadnji prispevki