Trenutno se predvaja:
6. junij 2019 ob 14:06 Novice

Smrad, prah in hrup ne sodijo v Vrtojbo

Vrtojbenci imajo dovolj smradu, hrupa in prahu v središču vasi, kjer stoji asfaltna baza Kolektorja CPG. Ta naj bi bila po njihovem vzrok za onesnaževanje okolja. Še bolj pa so jezni na državo, ki po njihovem mnenju dopušča propadanje socialnega centra.
Vrtojbenci imajo dovolj smradu, hrupa in prahu, še bolj pa so jezni na državo, ki dopušča propadanje socialnega centra.

Poznamo primer Lafarge. To je podjetje primerljivo z velikostjo Salonita Anhovo. Lafarge so po istem postopku, torej na pobudo CI, zaprli in ga ni več!

Sinoči so uradno ustanovili civilno pobudo za rešitev obeh lokalnih težav. Zbrali so čez sto podpisov domačinov. Ti za nastali težavi ne nameravajo iskati krivcev, temveč rešitve. Da je problematika asfaltne baze pereča tema in da imajo krajani dovolj večletnega moledovanja pristojnih je sinoči namreč dokazovala polna dvorana v Vrtojbi.


Civilna pobuda si je zadala cilj, da asfaltna baza preneha z obratovanjem. Pri tem jim bo pomagala okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green Slovenija. Predsednik Vojko Bernard Nudila bo predvsem tehnično pomoč pri pridobivanju dokumentacije in pri poskusih, da se opravijo vse potrebne meritve. Na podlagi tega bomo lahko videli, ali je asfaltna baza za to okolje primerna ali ne in ali bi jo morali zapreti.

Vrtojbence muči tudi novozgrajeni dom za starostnike, ki že deset let žalostno propada. Ni jim jasno, zakaj so po vsej državi dolge čakalne vrste za sprejem v domove upokojencev, v Vrtojbi pa stojita prazni stavbi. "Problem je pomemben za celo Slovenijo saj država nima postelj, nima dovolj domov upokojencev… tukaj pa stojita dva objekta in propadata. To je praktično nerazumljivo." nam je v mikrofon zaupala občanka, ki ne želi biti imenovana.

Novogoriški dom upokojencev nima denarja, da bi končal z gradbenimi deli in stavbi opremil, je občanom pojasnil direktor Bojan Stante: "Moj predlog je bil, da skušamo rešit večji objekt s tem, da se podeli koncesijo. To državo nič ne stane." Prav zato bodo predstavniki civilne pobude prihodnji teden potrkali na vrata DUTB-ja, ki je lastnica stavbe. Cilji občanov so legitimni, je ustanovitev civilne pobude podprl župan občine Šempeter Vrtojba Milan Turk: "Mi se obeh problematik zavedamo in redno opozarjamo pristojne in naredimo tudi kaj drugega kar je pač potrebno in kar zmoremo in za kar imamo zakonske možnosti, da se to kar si oni želijo, uresniči."

Civilna pobuda bo v prihodnjih dneh v Vrtojbi nadaljevala z zbiranjem podpisov.

RK


Zadnji prispevki