Trenutno se predvaja:
22. januar 2019 ob 12:31 Novice

So bili krajani ob sedanji progi Koper–Divača zavedeni?

Krajani ob sedanji progi Divača–Koper so bili zavedeni, meni komisija za spremljanje gradnje drugega tira, ki jo je imenoval bivši župan Boris Popovič. Sedanje proge ne bodo ukinili in vprašanje je, kdaj bo nova proga dvotirna.
V poročilu, ki ga je komisija predala županu Alešu Bržanu, so zapisali, da sedanje proge ne bodo ukinili. Foto: Radio Koper
Radio Koper/Tjaša Škamperle|

Aleksander Žvokelj. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Prebivalcem pod kraškim robom so na več zborih krajanov obljubili, da se bo po izgradnji drugega tira sedanja železniška proga ukinila. Županova komisija, ki jo je lani imenoval Boris Popovič, se je sestala s predstavniki infrastrukturnega ministrstva in podjetja 2TDK. In kaj so izvedeli o dvotirnosti in opustitvi sedanje proge? Predsednik komisije Aleksander Žvokelj.

"Gradilo se bo enotirno progo in širilo tri tunele. Nov tir bo tir Koper–Divača. Star tir pa Divača–Koper. To je alarmantno."

Družba 2TDK vodi postopek za spremembo gradbenega dovoljenja, ki pa ne predvideva gradnje dvotirne proge, ampak le povečanje servisnih cevi v treh najdaljših predorih. Zakaj bi bile torej te potrebne, je zanimalo krajane.

"Odgovor je bil, da pripravljajo teren za morebitno gradnjo dodatnega tira k novemu tiru nekje v prihodnosti."

Z ministrstva za infrastrukturo sporočajo, da se bo obstoječa proga uporabljala še naprej. Nekdanji predsednik KS Črni Kal Janko Sever in sedanji Uroš Šavron spomnita, da vlada svojega sklepa ni nikoli preklicala: v njem, pravita, piše, da se po izgradnji drugega tira pristopi k dograditvi dodatnega tira, obstoječi pa se opusti in nameni za druge potrebe, denimo za turizem. Menita še, da se lahko z dovolj politične volje hitro skrajšajo vsi postopki.

Komisiji, ki je v stiku z ministrstvom, je prenehal mandat, saj je bila delovno telo župana Popoviča. Na občini pravijo, da bo Aleš Bržan imenoval novo, a se bo predsednikom dosedanje komisije vseeno sestal in pregledal njihove ugotovitve.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki