Trenutno se predvaja:
21. december 2017 ob 18:54 Novice

Sodelovanje obmejnih policij Italije, Hrvaške in Slovenije na visoki ravni

Tudi v Istri so letos zabeležili več nezakonitih prehodov meje. Policisti pravijo, da so učinkoviti tako pri odkrivanju migrantov kot njihovih prevoznikov.
Predstavniki policijskih uprav iz Kopra, Pulja in Reke ter tržaške kvesture.
Predstavniki policijskih uprav iz Kopra, Pulja in Reke ter tržaške kvesture. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Sodelovanje obmejnih policij Italije, Hrvaške in Slovenije pri preprečevanju kriminala in zagotavljanja varnosti je bilo tudi letos na visoki ravni, so ob tradicionalnem novoletnem srečanju na mejnem prehodu Dragonja povedali predstavniki policijskih uprav Kopra, Pulja, Reke in tržaške kvesture. Ob tem so poudarili, da na območju Istre v zadnjem letu posebej izstopa tihotapstvo ilegalnih migrantov.

Na meji z Italijo koprska policijska uprava sodeluje tako s tržaško kvesturo, sektorjem mejne policije in drugimi organi, ki opravljajo naloge varnosti. Na hrvaški strani pa mejo v Istri skupaj varujejo s policisti puljske in reške uprave. Dobro sodelovanje se še posebej kaže v povezavi s čezmejno kriminaliteto, je povedal direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec: "V zadnjem obdobju tukaj izstopa tihotapstvo ilegalnih migrantov, mamil, orožja in podobne nezakonite dejavnosti."

Koprski policisti več nezakonitih prehodov meje beležijo predvsem na delu, ki meji z reško policijsko upravo. Hrvaški in slovenski policisti so na tem področju učinkoviti tako pri odkrivanju ilegalnih migrantov kot njihovih posrednikov oziroma prevoznikov. "Ti seveda zaradi težkega položaja migrantov služijo velike dobičke," je še dejal Rebec.

Ob današnji deseti obletnici vstopa Slovenije v schengensko območje, si želijo, da bi vanj čim prej vstopila tudi Hrvaška. S tem bi v koprski policijski upravi rešili marsikatero kadrovsko stisko, saj bi del obmejnih policistov lahko zadolžili za druge naloge.

Prispevek Lee Širok:


Zadnji prispevki