Trenutno se predvaja:
14. september 2018 ob 15:39 Novice

Spomenik Jožetu Babiču

V Novi Gorici stoji spomenik režiserju, ki je pomembno zaznamoval razvoj primorskih gledališč in začel profesionalizacijo Primorskega dramskega gledališča.
Jože Babič
Foto: SNG Nova Gorica

V Novi Gorici bodo danes ob 18. uri slovesno odkrili spomenik gledališkemu, filmskemu in televizijskemu režiserju Jožetu Babiču, ki je pomembno zaznamoval tudi razvoj primorskih gledališč. Velja namreč za očeta profesionalizacije Primorskega dramskega gledališča.

Jože Babič eden najvidnejših slovenskih gledaliških in filmskih režiserjev bo svoje trajno mesto z doprsnim kipom dobil na prostoru med gledališko stavbo in knjižnico. Kip je delo Mirsada Begića, financirala pa sta ga Mestna občina Nova Gorica in Ministrstvo za kulturo.

Babič velja za očeta profesionalizacije Primorskega dramskega gledališča v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Dolgoletni direktor gledališča Sergij Pelhan ocenjuje: "Jože Babič je s svojo izjemno energijo, pa tudi kot uveljavljen režiser in tudi umetniški vodja, prej Tržaškega gledališča, bil zelo spoštovan od osebnosti in prav zaradi tega mu je tudi uspelo, da so odborniki z večino glasov sprejeli ta predlog."

Jože Babič je ob poznavanju gledališča imel tudi izjemen posluh za njegove obiskovalce in se zavedal, da Nova Gorica kot mlado mesto potrebuje več od svojega gledališča. "In zato je ustanovil Goriška srečanja malih odrov, kjer so prihajale v Novo Gorico različne predstave, tudi eksperimentalne, ki so takrat kar veljale kot nek vrhunec umetniške ustvarjalnosti na Slovenskem," je pojasnil Pelhan.

Goriško srečanje malih odrov je Novo Gorico postavilo na pomembno mesto gledališkega dogajanja v širšem prostoru. Stoti obletnici Babičevega rojstva se je SNG Nova Gorica lani poklonilo z okroglo mizo o njegovem obsežnem delu, dvema razstavama in zbornikom. Po nocojšnjem odkritju spomenika pa bo z nočjo odprtih vrat začelo letošnjo sezono. S predstavama Amaterskega mladinskega odra Šest oseb išče Williama in Ekshibicionist, ter koncertom skupine Viperstone.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Zadnji prispevki