Trenutno se predvaja:
31. marec 2019 ob 08:42Novice

Spomladi je potrebno oskrbeti ozimna žita

Topla zima in pomlad sta bili ugodni za rast, vendar pa bi zdaj žita že kar nujno potrebovala dež. Napočil je trenutek za drugo dognojevanje, s čimer vplivamo na število zrn v klasih.
Promocijsko gradivo/Mlinotest|
Za dognojevanje uporabimo sredstva s podaljšanim delovanjem dušika. Foto: arhiv Radio Koper

Prihaja pa tudi čas, ko bodo oživeli pleveli vseh vrst. V kolikor je pokrovnost višja od 10 odstotkov, ali pa imamo zelo nadležne plevele, kakršna sta smolenc ali slak, jih moramo zatirati. Priporoča se uporaba herbicidov, ki jih je kar precej na voljo. Pri ekološki pridelavi pa je dovoljeno le mehansko zatiranje s česali.

V prihodnje je potrebno spremljati tudi pojav morebitnih bolezni na posevkih. Aprila meseca, ko je običajno več dežja, se rada pojavi žitna pepelovka, ki jo prepoznamo po beli prevleki na spodnjih, včasih tudi zgornjih listih. Naslednja bolezen je pegavost listja pri ječmenu, najbolj nevarne pa so fuzarijske bolezni, ki lahko povzročijo nezaželeno vsebnost mikotoksinov v zrnju pšenice. Taka pšenica potem ni primerna za prehrano. Boleznim se lahko izognemo s škropljenjem, ki je za zaščito obvezno v času cvetenja in klasenja žit.

V tokratni Kmetijski oddaji pa več tudi o 13. Festivalu oljčnega olja in vina v Šempasu, ki ga uspešno pripravlja TIC Nova Gorica.

Ingrid Kašca Bucik


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki