Trenutno se predvaja:
13. avgust 2019 ob 13:00 Novice

Spoznavanje toka in prepletenosti podzemlja za učinkovito zaščito kraške vode

100 raziskovalcev, jamarjev iz tržaške in goriške pokrajine v sodelovanju s Tržaško univerzo, tržaškim in kraškim vodovodom nadaljuje raziskovanje kraških podzemnih voda.
MMC RTV SLO|Jamarji na delu. V Sloveniji imamo več kot 12.000 jam.
Namen projekta je bolje spoznati tok in prepletenost podzemlja. Tako bi lahko prišli do odgovora, kako kraško vodo učinkovito zaščititi pred morebitnim onesnaženjem na skupnem čezmejnem območju. Foto: MMC RTV SLO

V okviru čezmejnega raziskovanja kraških voda so tokrat prvič v požiralnik na dnu Doberdobskega jezera vlili barvilo fluorescein. Z raziskavo skušajo ugotoviti do katerih kraških jam in vodnih virov, tako na italijanski kot slovenski strani, se pojavi sledilna snov, je povedal Matteo Cavanna iz speleološkega društva, ki sodeluje že pri tretjem vzorčenju:

"Predvsem smo potrdili rezultate prvih dveh testov, ki smo jih izvedli junija in septembra lani. Tudi tokrat smo našli sledi fluoresceina na vseh točkah, ki jih spremljamo v okviru projekta. Izjemno je že to, da smo s posebno napravo, ki smo jo izdelali prav za to priložnost in s pomočjo treh potapljačev, izvedli poskus na dnu jezera. Pričakujemo še podatke o količinah sledilne snovi, ki so prišle do vodnih virov, ker vzorce še analizirajo na tržaški univerzi."

S poskusom so bile potrjene podzemne vodne povezave med Doberdobskim jezerom, izviri Timava in z vodnim virom Klariči. Pri projektu že od začetka sodeluje Kraški vodovod Sežana. Direktor Primož Turšič je povedal, da so ugotavljali, kdaj in v kolikšnih količinah je barvilo prišlo do vodnjakov in piezometrov, kjer so v določenih časovnih obdobjih jemali vzorce:

"Kaj bo pa pokazala analiza - ker to je potrebno primerjati, kakšne so bile padavine, kakšen je bil odvzem te naše vode iz podtalnice, s to vodo iz tega črpališča mi oskrbujemo Kras in tudi del Obale in ko bomo te rezultate primerjali z rezultati, ki smo jih dosegli v prejšnjih poskusih, bomo lahko potegnili zaključke."

Predvsem o tem, dodaja Turšič, kakšna je izdatnost tega vodnega vira in kako se voda pretaka v podzemnem kraškem svetu. Ob zaključku analize bodo pripravili tudi skupno poročilo.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki