Trenutno se predvaja:
6. december 2019 ob 09:00 Novice

"Srednja Soška dolina je med najbolj degradiranimi območji v Sloveniji"

Za čisti zrak v dolini Soče in proti sežiganju odpadkov v cementarni Salonita Anhovo sta bila osrednja poudarka sinočnje javne tribune v Novi Gorici.
Iz anhovskega Salonita so nam sporočili: "da je kakovost zraka v tem delu Soške doline boljša kot v večini krajev v Sloveniji." Foto: BoBo
Iz anhovskega Salonita so nam sporočili: "da je kakovost zraka v tem delu Soške doline boljša kot v večini krajev v Sloveniji." Foto: BoBo

Na njej so okoljevarstveniki in predstavniki ekoloških društev opozorili na škodljivost sežiganja odpadkov na zdravje ljudi in kakovost ozračja. Glavni očitki so se nanašali na dejavnost anhovske družbe, a njenih predstavnikov na javno tribuno niso povabili.

Življenje v okolici Salonita Anhovo je neznosno, trdi Mateja Satler iz Deskel: "Poleg strupov, torej, dokazano rakotvornih emisij, ki jih Salonit spušča v ozračje, je tu še neznosen smrad. Promet skozi Deskle je obupen, kakovost življenja se vsak dan slabša. "Srednja Soška dolina je po podatkih med najbolj degradiranimi območji v Sloveniji, standarde za podjetja pa določa država, opozarja okoljevarstvenik Dušan Plut: "Potem ima vlada pravico, da gre preko evropske zakonodaje in razglasi to območje kot območje, kjer se absolutno morajo vrednosti obremenjevanja bistveno zmanjšati."

Uroš Macerl iz Ekokroga je nedvoumen: "Jaz mislim, da je sežig odpadkov velika norost, ki bi se morala nehati. Gre pač za uničevanje virov." Namesto da bi Salonit zmanjševal onesnaževanje, ga hoče še stopnjevati, zgrožen dodaja Bogomir Bavdaž iz Eko društva Anhovo in dolina Soče: "Tovarna je zaprosila za vlogo še 25 tisoč ton odpadkov. Malo se je zataknilo, ker je javnost izvedela. Ker prej se je smatralo, da so to energenti."

Ali nameravajo povečati količino sežiganja odpadkov in za koliko, nam iz anhovskega Salonita niso odgovorili, so pa v pisni izjavi med drugim zapisali, da ne presegajo predpisanih mejnih vrednosti izpustov v okolje in da je kakovost zraka v tem delu Soške doline boljša kot v večini krajev v Sloveniji.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki