Trenutno se predvaja:
30. september 2019 ob 14:06 Novice

Stanovalce v Kanalu ob Soči še naprej razburja prepoved prometa na trgu Kontrada

Občinski svet je prometno zaporo trga najprej uredil z odredbo. Ta se ni izkazala za učinkovito, stanovalci pa so nanjo vložili tožbo. Kanalska občina poskuša razmere urejati z odlokom.
Radio Koper
Stanovalci, na Kontradi jih živi 20, vidijo v novi prometni ureditvi trga več plusov kot minusov. Foto: Tic Kanal

Odlok, ki so ga svetniki pred dnevi sprejeli v prvem branju, med drugim prepoveduje parkiranje vseh vozil, dostavo dovoljuje do 30 minut, kršitelje pa medobčinsko redarstvo lahko kaznuje z globo od 40 do 100 evrov. Stanovalci, na Kontradi jih živi 20, vidijo v novi prometni ureditvi trga več plusov kot minusov, meni Marko Bucik, Desus, o vloženi tožbi na odredbo pa dodaja:

"Jaz sem bil predsednik krajevne skupnosti šestnajst let, do dogovora z njimi nikoli ni prišlo. In če so oni izbrali tak način, bo treba pač rešiti in naj odločajo tisti, ki o tem odločajo."

David Bavdaž z Liste za zdravje in kakovost bivanja se z odlokom strinja: "A s pridržki, da se upošteva invalide, gibalno ovirane in starejše. Skratka, da se pristopa človeško do tega problema."

Odredba je omogočala zlorabe, zato so pripravili odlok, poudarja kanalska županja Tina Gerbec:

"Prejeli smo kar 15 tisoč vlog za izdajo dnevnih dovolilnic. Zato smo stvar poenostavili s tem odlokom. Parkiranje je v vsakem primeru prepovedano, odlok pa omogoča dostavo."

Stanovalec na Kontradi Miha Stegel o odloku meni:

"Deluje zelo maščevalno, predlog je bil z maksimalnimi kaznimi. To so edini dostopi do hiš, ki imajo ogrevanje na drva. Torej, govorimo o ostarelih osebah, ki naj bi potrebovali za to trideseti minut."

Po preučitvi odloka se bodo temu primerno odzvali, še napoveduje predstavnik stanovalcev Kontrade.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki