Trenutno se predvaja:
28. februar 2019 ob 13:13Novice

Stanovanja v Novi Gorici dvakrat dražja kot v sosednji Gorici

Novogoriški mestni občini kronično primanjkuje stanovanj tako za mlade družine kot za starejše občane. Na čakalni listi za neprofitna stanovanja je več kot sto prosilcev.
Radio Koper/Katja Munih|
Foto: V soseski Majske poljane v Novi Gorici je Primorje začelo z gradnjo dveh stolpnic, ki naj bi jih na javni dražbi v kratkem odkupila mestna občina in stanovanjski sklad ter tam zgradila 140 stanovanj. Foto: Radio Koper/Katja Munih

Na stanovanjskem skladu že dolgo opozarjajo, da je stanje na tem področju alarmantno. Tudi zato, ker se številni Novogoričani odločajo za nakup nepremičnin v sosednji Gorici, kjer so cene skorajda za polovico nižje. Novo občinsko vodstvo si veliko obeta od dražbe zemljišč propadlega Primorja na Majskih poljanah. Če bo cena ugodna, ga bodo kupili in tam zgradili 140 novih stanovanj.

V novogoriški mestni občini se novih stanovanj že dolgo ni gradilo. Tista, ki se prodajajo na trgu nepremičnin, pa so večini nedosegljiva. Veronika ima mlado družino, pred štirimi leti so stanovanje kupili v sosednji Gorici, v Italiji.

Tam so bile cene za polovico nižje. Za primerjavo - mi smo dobili stanovanje veliko 60 m2 s teraso in atrijem za dobrih 55 tisoč. V Novi Gorici takšno stanovanje stane 130.000 evrov in več.

Da je stanje na področju stanovanjske politike alarmantno, ker mladi zapuščajo mesto, že nekaj časa opozarja direktor občinskega stanovanjskega sklada Tomica Dumančič. Veliko si obeta od skorajšnje dražbe zemljišč na Majskih poljanah. Če bo cena nižja od dveh milijonov evrov ga bodo kupili in tam zgradili dva stanovanjska bloka.

Predpostavljam, da bi šli po principu pol pol. Torej, da bi občina zagotovila polovico potrebnih sredstev za gradnjo stanovanj, drugo polovico pa bi vložil Republiški stanovanjski sklad.

Prav s slednjim se je pred kratkim sestal župan Klemen Miklavič, ki je povedal, da je reševanje stanovanjske politike prednostna naloga v njegovem mandatu.

Sestal sem se z direktorjem republiškega sklada, ki bo skupaj z našim vstopil v shemo pridobivanja stanovanj in načrtovanja ekonomskih modelov. To bo naredilo stanovanja dostopna mlajšim družinam in tudi drugim.

Na občinskem stanovanjskem skladu so pred kratkim podpisali pismo o nameri za gradnjo 22 stanovanj v Grgarju, njihov nadzorni svet pa naj bi v teh dneh potrdil dokončno ceno za gradnjo osmih stanovanj za mlade družine v Prvačini. Očitno se novih stanovanj lahko veselijo tudi starejši. Stanovanjski sklad z Invalidsko pokojninskim zavodom ob Kornu namreč načrtuje gradnjo 40 oskrbovanih stanovanj.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki