Trenutno se predvaja:
9. marec 2019 ob 18:30Novice

Starejši zaradi stopnic ujetniki stanovanj

V Kopru je več kot 200 stanovanjskih stavb s tremi ali štirimi nadstropji, ki nimajo dvigala, v Piranu jih je čez 300, v Novi Gorici več kot 200. Povečini gre za večstanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene pred letom 1990.
Radio Koper
Premagovanje stopnic je za starejše stanovalce razlog, da so manj mobilni. Foto: Radio Koper

Tudi koprski upokojenci so večkrat izpostavili, da se zaradi pomanjkanja dvigal težje vključujejo v družbo. Preverili smo, kako upravljalci obravnavajo pobude za vgradnjo dvigal.

Stopnice do tretjega ali četrtega nadstropja večini ne predstavljajo večjih težav, razen če gre za invalidne osebe, starejše in težje gibljive. Ti se za odhod iz stanovanja odločijo le, če je res nujno, pove tudi predsednica Zveze društev upokojencev v Mestni občini Koper, Cvetka Jagodič:

Skozi diskusijo se odraža, da ljudje, ki stanujejo nad drugim nadstropjem se odločajo 1x na dan , če sploh gredo vsak dan iz hiše. Takrat si naložijo vse - od smeti do vsega, da jim ni treba ponavljat.

Upokojenci se z željami po dvigalih obračajo tudi na upravljalce stavb. V koprski enoti podjetja Habit, ki ima v upravljanju več kot 200 večstanovanjskih stavb od Pirana do Nove Gorice, so v zadnjih letih vgradili 3 dvigala v večstanovanjske stavbe; direktorica enote, Jasna Cupin:

Letos začenjamo z vgradnjo dvigala v centru Izole. Povpraševanje je. Zatakne se pri sredstvih, soglasjih, ki jih morajo etažni lastniki pridobiti.

Če se z vgradnjo dvigala ne posega v temelje, statiko stavbe ali požarne izhode, je treba pridobiti soglasje več kot 75 odstotkov etažnih lastnikov. V kolikor je potrebno gradbeno dovoljenje za izvedbo del, pa je potrebno 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Nekateri bi se radi preselili v manjše ali pritlično stanovanje; tudi takih želja v preteklosti ni bilo malo, zato so v Habitu poleg nepremičninskega posredovanja začeli voditi tudi seznam etažnih lastnikov, ki želijo stanovanje zamenjati.

Vesna Potočar Godnič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki