Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 16:09 Novice

Stavka v Marjetici napovedana za 25.februar

Zaposleni v komunalnem podjetju Marjetica so za 25.februar napovedali stavko. Zahtevajo dvig osnovnih plač. Delavci bodo v času stavke izvajali le najnujnejša dela - odvoza odpadkov denimo ne bo.
Foto: Marjetica Koper
Foto: Marjetica Koper

Sindikat zahteva, da se osnovne plače v podjetju dvignejo za najmanj 3,65 odstotka. Opirajo se na novo tarifno prilogo h kolektivni pogodbi komunalnih dejavnosti, s katero so se s prvim januarjem najnižje osnovne plače v komunalni dejavnosti dvignile. Stavkovni odbor je sporočil, da se kljub dolgotrajnim prizadevanjem uprava Marjetice, ki jo vodi Alfred Draščič, ni konstruktivno odzvala. Sledilo je preverjanje, ali bi bili delavci pripravljeni za to stavkati. Več kot 90 odstotkov jih je bilo za. Danes so napovedali stavko. Če do takrat dogovora ne bo, se bo začela 25. februarja. Predsednik stavkovnega odbora je Žarko Pejičić.

Do preklica bodo izvajali minimum delovnega procesa: pri kanalizaciji bo delovala le dežurna služba, pogrebne dejavnosti bodo nemotene, vzdrževalnih del na pokopališčih ne bo, delo na parkiriščih in tržnici bo ustavljeno, v zavetišču za živali bo oskrba nemotena. V času stavke odvoza odpadkov ne bo, razen v javnih zavodih, kot so vrtci, domovi za starejše in zdravstveni domovi. Zbirni centri bodo zaprti. Iz Marjetice sporočajo, da obžalujejo, da se dialog po več kot pol leta ni končal s sprejemljivimi pogoji za obe strani. Stavkovne zahteve in obseg javnih služb so posredovali v pravno presojo. Poleg dviga plač sindikat zahteva zavezo, da bo delodajalec pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju sklenil do konca marca.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki