Trenutno se predvaja:
13. september 2018 ob 18:24 Novice

Število kadrovskih štipendij se povečuje tudi v Obalno-kraški regiji

Podjetjem, ki se odločijo za štipendiranje, pomagajo tudi javne ustanove. Regionalni razvojni center Koper bo oktobra začel zbirati prijave na razpis za sofinanciranje kadrovskih štipendij.
Med finančno krizo, ki se je začela leta 2008, je bilo kadrovskih štipendij izjemno malo. Dijaška organizacija je zaradi tega leta 2011 pripravila protestni shod pred Državnim zborom. Foto: BoBo

Kadrovsko štipendiranje je med gospodarsko krizo precej usahnilo, a se število delodajalcev, ki se odločajo za podeljevanje štipendij, v zadnjih letih znova povečuje tudi s pomočjo evropskih mehanizmov. Regionalni razvojni center Koper bo oktobra začel zbirati prijave v okviru novega razpisa za sofinanciranje kadrovskih štipendij za podjetja s sedežem oziroma poslovnimi enotami v Obalno-kraški regiji.

Zanimanje delodajalcev za podeljevanje štipendij se v zadnjem obdobju tudi v Obalno-kraški regiji povečuje. V okviru razpisa za tekoče šolsko leto bo za sofinanciranje štipendij na voljo 350 tisoč evrov, pravi Tina Matekovič iz Regionalnega razvojnega centra Koper: "Delodajalci prejmejo med 60 in 80 odstotki sofinanciranja štipendije. Naj povem, da je naša regija edina, ki trenutno prejema tudi sredstva lokalnih skupnosti."

Delodajalci so dolžni po zaključku srednješolskega oziroma višješolskega izobraževanja štipendista zaposliti za najmanj eno leto, že v času štipendiranja pa si šolajoči med opravljanjem prakse pridobijo dragocene izkušnje. Trenutno je v takšno štipendijsko shemo vključenih 31 štipendistov. "Želimo pa si, da bi delodajalci spoznali, da je štipendiranje korist tako za njih kot za štipendista in da bi se v večji meri odločali za tak način iskanja kadra. Predvsem ta podjetja, ki so v regiji uspešna in pri katerih bi tudi mladi želeli pridobivati delovne izkušnje."

Med že vključenimi delodajalci je veliko družinskih ter srednjih, proizvodno naravnanih podjetij. Letos sta vključitev napovedali tudi družbi Lama Avtomatizacija in Titus, ki bosta po napovedih podelila okoli 20 kadrovskih štipendij, dodaja Matekovičeva. Mehanizem štipendijske sheme je sofinanciran iz državnega proračuna, Evropskega socialnega sklada ter sredstev občin. Prijave na letošnji razpis bodo na RRC-ju začeli zbirati 8. oktobra.

Prispevek Mateje Rolih Maglica:


Zadnji prispevki