Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 08:53 Novice

Študentom dovolj volilnih postopkov v ŠOUP

Študentje primorske univerze bodo v petek volili svoje predstavnike v najvišji organ Študentske organizacije. Del študentov in Študentska Lupa opozarjajo na domnevne nepravilnosti. Na ŠOUP vse očitke zavračajo.
Radio Koper
Nekateri študenti ob tokratnih volitvah v študentski zbor opozarjajo na številne nepravilnosti. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Eden od očitkov študentov je, da potrjena kandidatna lista ni zakonita. Pritožbam nekaterih kandidatov, ki so jim zavrnili pravočasno oddano in popolno kandidaturo, pristojna komisija ni ugodila. A študentje napovedujejo, da jih to ne bo ustavilo.

Prva stopnička izločanja kandidatov, ki niso po godu ŠOUPu, je nerazumljivo zbirokratiziran postopek kandidiranja, pojasnjujejo. Kljub temu je 22-im študentom uspelo oddati kandidaturo. Temu bi moralo slediti javno odpiranje. A so to opravili za zaprtimi vrati. Volilni razglas so objavili z dvodnevno zamudo. Na volilnem seznamu je bilo le 13 kandidatov. Ena od devetih zavrnjenih je študentka Nina Klobas:

"Moja kandidatura je bila zavrnjena zaradi podvajanja podpornih glasov. Nikjer, v nobenem členu ne piše, da lahko en podpornik odda svoj glas zgolj enemu kandidatu."

Študentka Živa Kralj dodaja, da takšno zavračanje kandidatur v preteklosti ni bilo praksa. Ob tem pa so letos imeli še dvojna merila.

"Moja kandidatura oz. moji podpornik so se podvajali z drugo kandidatko pedagoške fakultete, ki pa so ji kandidaturo odobrili. To nima smisla."

Obe sta se pritožili. Medtem pa je študent Mirko Ilič, ki je bil prav tako zavrnjen kot kandidat, od komisije dobil odgovor, da njegovi pritožbi niso ugodili.

"Govorimo o demokraciji, ki je pa tu ni. Tu ne dajo niti možnosti, da bi bil voljen."

Študentje primorske univerze poudarjajo, da jim je tokrat dovolj. In napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za razveljavitev kandidatne liste za volitve v študentski zbor.

Lea Širok


Zadnji prispevki