Trenutno se predvaja:
27. december 2019 ob 12:09 Novice

Tema leta 2019: morje

Leto 2019 je močno zaznamovalo vprašanje varovanja oceanov in pestrosti življenja, ki postaja pereče zaradi podnebne krize. Primorske teme leta: Jernejev kanal, ekološko plovilo, varovanje morja, pol stoletja Morske biološke postaje ...
Nekaj svetlih in temnih oblakov se je letos zgrnilo nad slovenskim morjem. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Nekaj svetlih in temnih oblakov se je letos zgrnilo nad slovenskim morjem. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Letos smo vendarle dočakali pomemben mejnik za degradirani del slovenske obale. Direkcija za vode je iz Jernejevega kanala odstranila razpadla in zapuščena plovila. Takratni minister za okolje in prostor Jure Leben:

"Zelo sem vesel , da delamo spet korak naprej k zaščiti našega okolja. Te aktivnosti bi morali začeti pred petnajstimi leti."

Na Dan pomorstva je Slovenija končno dobila prvo solidno ekološko plovilo za intervencije na morju, novembra pa prvo čezmejno skupino poklicnih gasilcev iz Kopra, Trsta in Pulja za gašenje požarov na ladjah. Bistven prvi korak na področju varnosti plovbe je bil podpis pogodbe za nabavo opreme za nadzor prometa na morju. Direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec je ob tej priložnosti poudaril:

"Center bo primerljiv z drugimi centri po svetu, ki so namenjeni nadzoru ladijskega prometa."

Center bo deloval v novi stavbi Uprave za pomorstvo. Slednja bi se morala vseliti že letos, a čakajo še na notranjo opremo. Julija so se s testnimi piloti začela dela za podaljšanje prvega pomola v koprskem pristanišču. Pri gradnji bodo morali z ustrezno zaščito omejiti škodljive vplive. Sicer pa je varovanje morja stvar vseh prebivalcev, ne zgolj ustanov, ob vedno novih načrtih za plaže, otoke ali podvodne muzeje, opozarja Robert Turk iz Zavoda za varstvo narave:

"Če se ne bo to dojemanje morja kot absolutne vrednote izboljšalo, potem tudi dedek Mraz ne bo pomagal."

Za širjenje znanja o morju in ozaveščanje javnosti - med drugim o pomenu raznolikosti življenja, ki v globalnem merilu zaskrbljujoče upada - dejavno skrbi tudi Morska biološka postaja Piran, ki je letos obeležila pol stoletja delovanja.

Lea Širok


Zadnji prispevki