Trenutno se predvaja:
21. november 2017 ob 09:50 Novice

Tomosovi delavci vendarle dobili eno od dveh zaostalih plač

Koprsko podjetje Tomos ima težave s financiranjem proizvodnje, pa tudi z izplačilom plač.
Tomosovi delavci v petek vendarle dobili eno od dveh zaostalih plač
Pred poletjem, ko bi morali delati s polno paro, je proizvodnja pešala, priznava prvi mož Tomosa Iztok Pikl. Denarja ni bilo niti za plače, a je to zdaj po njegovih besedah preteklost. Foto: BoBo

Potem ko je delavcem v petek nakazalo eno plačo, jim zdaj dolguje še eno in del regresa. Direktor zatrjuje, da bodo tudi to plačo, vključno s preostankom regresa, delavci dobili v dnevu ali dveh.

Koprski »Tomos motoindustrija« je bil letos, dve leti po vnovičnem zagonu poslovanja, kot kaže, spet v težavah. Direktor Iztok Pikl potrjuje, da je bilo spomladi nekaj računov blokiranih in da je poleti pri SID banki zastavil delež v Tomosu v zameno za nekaj več kot pol milijona evrov posojila. Prav tako, da je zmanjkalo denarja za plače delavcev. A zdaj se, po njegovih zagotovilih, razmere vendarle urejajo: delavci bodo vsak čas poplačani, normalizira se tudi proizvodnja. Do marca prihodnje leto so proizvodne zmogljivosti, kot pravi, polno zasedene, posojilo pa je bilo porabljeno namensko.

Novi Tomosov lastnik je družba MPO Moto. Ta oziroma družba MPO Kabel je pred dvema letoma od Hidrie najprej kupila družbo Tomos Dvokolesa, pozneje pa še družbo Tomos Motoindustrija. Pod tem imenom zdaj tudi nadaljuje proizvodnjo. Direktor Iztok Pikl je ob prevzemu za TOMOS napovedal boljše čase. Kot je dejal takrat, naj bi se proizvodnja povečala za dva- do trikrat. Tomos ima zdaj manj kot dvajset zaposlenih; v svojih najboljših časih jih je imel skoraj 4 tisoč. Obseg letošnje proizvodnje naj bi bil sicer podoben lanskemu, še pravi Pikl.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki