Trenutno se predvaja:
4. marec 2019 ob 13:20 Novice

Učinkovita zaščita pred radonom je večkratno zračenje prostorov

Radon je naravni plin, ki je vse okoli nas. Dolgoročna izpostavljenost visokim vsebnostim radona v zaprtih prostorih pa povzroča zdravstvene težave, lahko tudi pljučnega raka. Na Zavodu za varstvo pri delu zato nadaljujejo z brezplačnimi meritvami po obči
Radio Koper/Zavodu za varstvo pri delu|
Na odprtem se radon razprši, so pa njegove koncentracije lahko zelo visoke v zaprtih prostorih. Detektor namestite v stanovanje za dva meseca. Foto: Zavod za varstvo pri delu

Lani so meritve začeli v 12-ih občinah, med njimi so bile tudi Idrija, Pivka, Postojna, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen in Miren-Kostanjevica. Med gospodinjstva so razdelili 500 detektorjev, stanovalci so jih namestili v kleti in pritličja, meritve pa so trajale najmanj dva meseca. Vodja Centra za fizikalne meritve na Zavodu za varstvo pri delu dr. Gregor Omahen.

"Lokacije smo izbrali na podlagi meritev v preteklih letih, na podlagi geološke sestave tal."

Mejna vrednost je 300 bekerelov na kubični meter, v omenjenih občinah pa so namerili tudi 1200 bekerelov. "Bolj obremenjene občine so Sežana, Komen, Divača, tam je okoli 15 odstotkov objektov nad referenčno vrednostjo."

Letos so na Primorskem na seznam uvrstili še Ilirsko Bistrico, Kanal in Novo Gorico. Cilj je določiti ogroženost in s preventivnimi ukrepi omejiti tveganja. Radon je namreč radioaktiven, lahko je rakotvoren. Vpliva predvsem na pojav pljučnega raka, povzroča pa tudi pogoste prehlade, kašelj. V stavbe prihaja skozi razpoke, špranje, kanalizacijo, vodovodne cevi.

Zaščita pred radonom je preprosta – redno zračenje prostorov, še pravi Omahen. "Če bodo ljudje prezračili stanovanje 3-krat na dan, bodo odpravili vsako nevarnost glede radona."

Meritve so brezplačne, financira jih Uprava RS za varstvo pred sevanji, gospodinjstva pa se za meritev prijavijo sama. Več informacij je na voljo na spletni strani Zavoda za varstvo pri delu.

Irena Cunja


Zadnji prispevki