Trenutno se predvaja:
24. avgust 2018 ob 11:08 Novice

Umrl je pesnik in akademik Ciril Zlobec

Zapušča nam izjemen pesniški opus, v katerem je med drugim legendarna zbirka Pesmi štirih. Skupaj s Tonetom Pavčkom, Kajetanom Kovičem in Janezom Menartom so jih izdali leta 1953.
Ciril Zlobec
Osrednji del Zlobčevega literarnega opisa predstavlja poezija, katere osrednja tema je bila vselej ljubezen. Foto: BoBo

V 94. letu starosti je umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec. V slovenski kulturni spomin se je vtisnil že z intimistično pesniško zbirko Pesmi Štirih. Objavil je več kot 30 pesniških zbirk in velja za najbolj ljubezenskega pesnika svoje in naše dobe.

Ciril Zlobec, pesnik, bogoslovec, partizan, urednik, prevajalec, politik, akademik in »gospod človek«, kot ga je nekdo poimenoval, se je rodil 4. julija v Ponikvah na Krasu, kot najmlajši med sedmimi otroki kmečko-delavske družine. V bližnjem Avberju je obiskoval italijansko osnovno šolo in v Gorici opravil prvo gimnazijo. Nadaljeval je v semenišču v Kopru, iz katerega so ga izključili, ko so odkrili, da piše pesmi v takrat prepovedanem slovenskem jeziku. Kot pesnik se je prvič predstavil skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom v Pesmi Štirih.

Podpisal je še 30 pesniških zbirk, njegova poezija pa je doživela in še doživlja številne prevode. Ciril Zlobec je za svoje delo med drugim prejel Prešernovo, Župančičevo in Veronikino nagrado, zlatnik poezije ter Lavrinovo diplomo za prevode. Več nagrad je dobil tudi v tujini. V svoje vrste so ga povabile štiri akademije znanosti in umetnosti. Bil je tudi politik - med drugim je bil podpredsednik Socialistične zveze delovnega ljudstva in član Predsedstva Republike Slovenije.

Ciril Zlobec velja za pesnika ljubezni. Ob njegovem 90. rojstnem dnevu je pri Mladinski knjigi izšel izbor ljubezenskih pesmi v knjigi Ljubezen - čudež duše in telesa. Izbor pesmi je opravil sam, za knjigo pa je rekel, da je njegova avtobiografija. O ljubezni pa je povedal takole: "Vsak lahko, lahko v narekovaju, doživi ljubezen. Ampak nikomur pa ni ljubezen dana. Dana je samo možnost, da si jo pribori."

Barbara Kampos


Zadnji prispevki