Trenutno se predvaja:
1. marec 2018 ob 17:10 Novice

Unija Italijanov razdvojena

Pred volitvami novega vodstva poteka razprava o tem, kdo lahko kandidira. V ozadju je delitev denarja iz Italije.
Fabrizio Radin in Maurizio Tremul med vročo razpravo.
Fabrizio Radin in Maurizio Tremul med vročo razpravo na skupščini Unije Italijanov v Bujah. Foto: Radio Capodistria/Stefano Lusa

Vodstvu krovne organizacije italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, Unije Italijanov, se izteka mandat. Volitve naj bi izpeljali spomladi. Kaže, da bodo lahko znova kandidirali tudi člani zdajšnjega vodstva, čeprav se znaten del članov, predvsem iz Hrvaške, zavzema za spremembo statuta, s katero bi omogočili vnovično izvolitev Maurizia Tremula za predsednika. Ta skupaj s svojimi podporniki ocenjuje, da predlog novega statuta vrača organizacijo v pretekle čase in šibi njeno avtonomijo. V ozadju vsega je način delitve denarja, ki ga manjšinskim organizacijam namenja Italija.

Unijo Italijanov razdvaja predlog novega statuta, ki ga je pripravila posebna komisija pod vodstvom Fabrizia Radina, sicer predsednika puljske italijanske skupnosti. Predlog med drugim predvideva ukinitev neposredne izvolitve predsednika Unije in predsednika izvršnega odbora Unije, omejuje možnosti kandidiranja na ti funkciji, ne omogoča enakovredne zastopanosti predstavnikov italijanske skupnosti iz Slovenije in Hrvaške.

Predsednik Izvršnega odbora unije Maurizio Tremul svari pred negativnimi posledicami , ki bi lahko pravi, skrčile avtonomijo organizacije: "Medtem ko se mi prepiramo o statutu, izgubljamo svojo avtonomijo in subjektiviteto. Pozabljamo pa na bistvo in to je, da mora Unija Italijanov ostati enotna in povezana, predvsem pa mora ohraniti svojo avtonomijo. Samo tako namreč lahko opravlja svojo vlogo v interesu Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem in prispeva k razvoju območja, katerega sestavni del smo."

Avtonomijo krči tudi vse manj sredstev. Italija je Uniji v desetih letih prepolovila finančno podporo. Tremul nasprotuje vse večjemu vplivu tržaške Ljudske univerze, ki po nalogu vlade deli denar manjšini in pred kratkim spremenjeni zakonodaji, ki ne pušča prostih rok pri izbiri projektov: "Mi lahko nakažemo, katere projekte bi želeli izvesti, končno potrditev pa moramo dobiti s strani italijanskega zunanjega ministrstva in dežele. Torej ne moremo več samostojno odločati o razporejanju denarja."

Fabrizio Radin s somišljeniki se zavzema, da bi tržaška ustanova delila denar neposredno manjšinskim organizacijam, da bi torej Italijansko unijo preskočila. O vseh nesoglasjih so razpravljali na nedavni skupščini Unije v Bujah. Vozla niso presekali. Morda ga bodo šele volitve.

Prispevek Barbare Kampos:


Zadnji prispevki