Trenutno se predvaja:
20. februar 2020 ob 08:41 Novice

Univerza v Novi Gorici bo postavila teleskop v Čilu

To bo prvi slovenski teleskop v tujini, ki ga bodo upravljali na daljavo. Stal bo v čilski puščavi, kjer so odlične razmere za opazovanje neba.
To bo prvi slovenski teleskop, ki bo stal v tujini, na eni najboljsih lokacij, in bo daljinsko upravljan iz Slovenije. Foto: Radio Koper/projekt GoChile.
To bo prvi slovenski teleskop, ki bo stal v tujini, na eni najboljsih lokacij, in bo daljinsko upravljan iz Slovenije. Foto: Radio Koper/projekt GoChile.

Univerza v Novi Gorici in astronomska revija Spika bosta postavili prvi slovenski teleskop na jugu puščave Atacama v Čilu. To je ena od treh najboljših lokacij za astronomska opazovanja na svetu, saj je tam več kot 300 jasnih noči na leto, razlaga Katja Bricman s Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

"Večino leta so noči jasne, zaradi puščave je ozračje suho in torej ne moti kvalitete astronomskih opazovanj. Zelo dobro je to, da so v Čilu zaradi časovne razlike nekaj ur za nami, kar pomeni, da lahko recimo zjutraj pri nas opazujemo z našim teleskopom, ko je tam še noč."

Puščava Atakama v Čilu. Foto: Radio Koper/projekt GoChile.

Teleskop bo imel tudi kamero za astrofotografijo. Uporabljali ga bodo predvsem študentje novogoriške univerze, dodaja Bricmanova.

"Da se bodo lahko tekom študija spoznali s teleskopom. Del opazovalnega časa pa bodo lahko izkoristili tudi dijaki."

Opazovati bo možno temne pojave, ki bi jih iz Slovenije težko videli, našteva Matej Mihelčič iz astronomske revije Spika.

"Lahko bomo delali raziskave določenih zvezd, opazovali galaksije, izbruhe supernov, objekte v Rimski cesti, v jedru naše galaksije."

Mihelčič opozarja, da gre za pomemben uspeh:

"Slovenci v bistvu nimamo nobenega resnega teleskopa. To bo prvi slovenski teleskop, ki bo sestavljen v Sloveniji, potem pa bo premeščen na fiksno lokacijo v tujino in daljinsko upravljan."

Teleskop trenutno testirajo, v Čile ga bodo prenesli aprila.

Ivana ZajcZadnji prispevki