Trenutno se predvaja:
3. oktober 2017 ob 10:27Novice

V Brkinih letos pridelali zelo malo jabolk

Letino sta pokvarili pozeba in suša, sadjarji se ukvarjajo tudi z drugimi nadlogami, kot so divjad, ptiči in žuželke. Nasadi so stari in treba bo spremeniti način pridelave, menijo strokovnjaki.
Slika: TV Koper-Capodistria
Slika: TV Koper-Capodistria

Pozeba spomladi, suša poleti in toča pred začetkom obiranja - letošnja bera jabolk je v Brkinih zelo skromna. Nekateri niso pridelali niti pol zaboja, torej niti za lastno uporabo. Sicer pa se v Brkinih vrsto let soočajo z že znanimi težavami. Te bodo brez pomoči države težko rešili.

Pri Renkovih v Slivju je obrodil en nasad. Ker so jablane cvetele teden dni pozneje, so se pozebi izognile. A nadlog še ni konec, pojasnjuje Milan Renko: "V tem nasadu nam zdaj ptiči delajo probleme. Moramo predčasno pobirati, da lahko kaj poberemo."

Sladka jabolka si rad privošči medved, sršeni, ose, velik je tudi pritisk divjadi. Zaradi zaraščanja so sadovnjaki v bistvu sredi gozda, učinkovite zaščite ni. Predsednik društva brkinskih sadjarjev Matjaž Miše: "Ograje niso učinkovite. To so nasadi, stari po 30 let. Ograje niso vzdrževane, so zaraščene. Problem je tudi, da je polno divjadi."

Ne le sadovnjaki, v povprečju visoka je tudi starost sadjarjev, kmetije so majhne, do državne finančne pomoči težko pridejo. Kakšna je prihodnost sadjarstva v Brkinih? Darja Zadnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica odgovarja: "Kmetije, kot jih poznamo izpred 20, 30 let, ne bodo obstale. Vse gre v smeri koncentracije."

Na srečo pa mlajše generacije razmišljajo drugače; vedo, da je treba kupca privabiti na kmetijo, da vidi, kje raste jabolko. Temu je bila tudi namenjena ustanovitev Brkinske sadne ceste pred desetletjem.

Kaj bo pa prihodnje leto, se bodo poznale posledice pozebe? Aleks Dariž s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ocenjuje: "Ne, mislim, da drugo leto ne bo problematično, ker so jabolka letos normalno diferencirana, nastaja nastavek za drugo leto. Če ne bo kakšne nezgode, upam, da bo letina dobra."

V Brkinih pridelajo kakovostno sadje, kmetijstvo je preživljajo prednike. Koliko bo še prihodnje generacije?

Prispevek Irene Cunja:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki