Trenutno se predvaja:
26. maj 2020 ob 10:13 Novice

V domovih za upokojence spet sprejemajo stanovalce

V socialnovarstvenih zavodih lahko od včeraj postopoma spet sprejemajo stanovalce, in sicer tiste, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, pa tudi nove.
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Sprejeli bodo le oskrbovance, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. V skupnosti socialnih zavodov pa sicer opozarjajo na nekatera nejasna navodila pristojnega ministrstva.

Le redki so z vračanjem oskrbovancev in sprejemanjem novih začeli včeraj. Vsi so se odločili za postopnost, ki je pričakovana, a tudi še kako potrebna. V Centru starejših občanov Lucija bodo, tako kot v Sežani, z novimi sprejemi najverjetneje začeli prvega junija. Po navodilih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve morajo pred sprostitvijo sprejemov počakati na ponovni obisk koordinatorja, ki bo preveril izpolnjevanje pogojev. Direktorica Marinela Šavle Reščič:

"In sicer, ali smo zagotovili organiziranost dveh con, se pravi bele in sive cone. Slednja mora biti v primeru suma na okužbo na voljo. V načrtih pa mora biti natančno predvidena tudi rdeča cona, ki jo je v primeru zaznane okužbe treba vzpostaviti v roku 24 ur."

V Obalnem domu upokojencev Koper bodo prvih šest stanovalcev sprejeli že jutri. V vrsti za nujni sprejem je sicer več kot 30 oseb, na listi čakajočih je 1500 prosilcev. Liste čakajočih so dolge tudi na Goriškem. Tako v matični enoti kot v enoti Podsabotin Doma upokojencev Nova Gorica že sprejemajo, in sicer po točno določenem urniku. Za nujne primere je poskrbljeno. Strokovni delavec Matija Lisac:

"Trenutno sploh nimamo nobenega problema, ker imamo vsekakor še dovolj mest. Mogoče se bo začel problem pojavljati, ko bo dom napolnjen in bomo morali hkrati zagotavljati sivo cono, se pravi izolacijske sobe, in hkrati imeti na voljo tudi prazne postelje na normalnem oddelku."
S sprejemanjem bodo še počakali v zavodu Pristan v Vipavi, v Domu upokojencev Podbrdo in v Gradišču pri Prvačini. Pogojev še ne izpolnjujejo, čakajo tudi na natančnejša navodila. Rešitve intenzivno pripravljajo tudi v Izoli. Z vzpostavitvijo treh con, predvsem rdeče, imajo težave tudi v Ilirski Bistrici, a upajo, da bodo v sodelovanju z občino tudi to uredili.

Mateja Brežan, Valter Pregelj


Zadnji prispevki