Trenutno se predvaja:
14. januar 2021 ob 07:03 Novice

V Furlaniji-Julijski krajini se je cepilo več kot 18.000 ljudi

V sosednji Italiji v prvi fazi cepijo zdravstvene delavce in zaposlene ter oskrbovance v domovih za ostarele.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Furlanija-Julijska krajina sodi med dežele z najvišjim deležem cepljenih na sto tisoč prebivalcev, 1,74. Doslej se je cepilo dobrih 18 tisoč ljudi. Zanimanje med zdravstvenimi delavci je več kot 70 odstotno. Petim bolnišnicam, kjer so začeli izvajati cepljenje, se je včeraj pridružila še goriška.

Prva se je cepila medicinska sestra, Stefania Marcolin, ki se je za ta korak odločila takoj, ko je v javnost prišla vest o učinkovitem zaviralcu pandemije: "V prvi vrsti zato, ker moramo zdravstveni delavci biti zgled."

V dveh dneh bodo cepili skoraj 400 oziroma polovico zaposlenih v goriški bolnišnici. Število odmerkov razporeja dežela glede na številnost osebja v posamezni bolnišnici. Deželni odbornik za zdravstvo Riccardo Riccardi je ponosen nad odzivom zdravstvenega osebja v deželi: "Naj spomnim, da se je v javnem zdravstvu proti gripi leta 2019 cepilo 18 odstotkov zaposlenih, danes dosegamo 74 odstotkov med zaposlenimi in kar 96 med zdravniki."

S cepljenjem v domovih za upokojence so v deželi začeli pretekli konec tedna. Doslej so cepili 3600 starostnikov. V kratkem naj bi iz Rima dočakali tudi obljubljeno kadrovsko okrepitev za izvajanje cepljenja.

Do 25. januarja bo dežela prejela 70 tisoč odmerkov cepiva, ki pa jih mora razdeliti na pol. Konec meseca želijo začeti z drugo fazo cepljenja, v kateri pridejo na vrsto starejši od 80 let, teh je v deželi več kot 100 tisoč, in osebe s posebnimi potrebami.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki