Trenutno se predvaja:
14. marec 2018 ob 14:43 Novice

V gradu Štanjel prvi muzej slovenskega jezika in knjige

V obnovljeni spodnji palači bosta tudi vinoteka in točka Nature 2000. Obiskovalci gradu bodo lahko dobili tudi informacije o arheoloških najdiščih v okolici.
Grad Štanjel nad Ferrarijevem vrtom. Foto: BoBo

Eden od štirih stebrov turizma na Krasu je Štanjel. Zato v občini Komen vse od nastanka vlagajo denar tako v izgradnjo komunalne opreme kot v obnovo gradu. V nekaj tednih bodo končali obnovo spodnje grajske palače, v njej pa naj bi prostor našel tudi muzej slovenskega jezika in knjige. Prvi pri nas.

V sezoni se turisti v Štanjelu zadržijo le nekaj ur, v zimskih mesecih pa je srednjeveško mesto mesto duhov. Zato občina Komen že vrsto let postopoma obnavlja grad Štanjel, da bi vanj umestila vsebine, ki bi privabile obiskovalce tudi pozimi. Zdaj končujejo prenovo spodnje palače. V njej bosta vinoteka in točka Nature 2000 in ker je prostora še dovolj, tudi muzej slovenskega jezika in knjige.

Vsebinski vodja projekta Uroš Grilc je povedal: »Projekta smo se lotili nekoliko drugače, kot običajno nastajajo projekti. Namreč, povezali smo vse nacionalne in lokalne institucije: NUK, ZRC SAZU, Narodni muzej, Narodno galerij, Slovenski šolski muzej, Etnografski muzej, Knjižnico Sežana in Občino Komen.«

Po svetu so za razvoj turizma pomembna tudi arheološka najdišča. V občini Komen jih leži 28. Da bi jim našli pravo mesto na turističnem zemljevidu, je nastal projekt Kaštelir. Vodja projekta Astrid Prašnikar: »V projektu, ki je bil lani prijavljen, je predvideno, da bi se vzpostavila info točka prav tu, v gradu Štanjel. Poleg tega naj bi se na območju Gledance prezentiralo ostanke tega gradišča, pripravila naj bi se maketa.«

Na komenski občini bodo še vlagali v obnovo stavb. Na ministrstvu za okolje čaka na odobritev projekt kraških občin Geopark Kras; za Komen je namenjenih 2,8 milijona evrov. Odločitev naj bi bila znana v kratkem.

Prispevek Irene Cunja:


Zadnji prispevki