Trenutno se predvaja:
19. oktober 2016 ob 19:10 Novice

V Istri skupaj za boljšo oskrbo dementnih

Domovi upokojencev iz Izole, Kopra in Umaga, Hrvaško združenje za Alzheimerjevo bolezen in slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje začenjajo s čezmejnim skupnim projektom izboljšanja kakovosti življenja oseb z demenco.
Novinarska konferenca, na kateri so presdstavili projekt Demenca aCROsSLO. Foto: Mateja Brežan
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt Demenca aCROsSLO. Foto: Mateja Brežan

Projekt, vreden 412 tisoč evrov, financira Evropska unija. Izbran je bil med 91 prijavljenimi na razpisu in bo v prihodnje lahko služil tudi kot nosilec sprememb na širšem, ne le regijskem območju. Med glavnimi cilji je tudi zmanjšati stigmatizacijo oseb z demenco. V Sloveniji jih je približno 32 tisoč, na Hrvaškem 87 tisoč. Številke naj bi se do leta 2050 podvojile.

Partnerje v projektu »Demenca aCROsSLO« v naslednjih 18 mesecih čaka veliko dela. Lijana Trontelj iz Doma upokojencev Izola, ki je nosilec projekta, je napovedala: "Celovito bomo usposobili osebje in na ta način tudi ustvarili pogoje za prehod z medicinskega na psihosocialni način dela z osebami z demenco. Vzpostavili bomo tudi čezmejno sodelovanje inštitucij, v okviru delovnih skupin. Izboljšali bomo tudi kompetence načrtovalcev, torej arhitektov, oblikovalcev prostora. Poleg tega bomo uvedli tudi informacijsko komunikacijsko tehnologijo pri izvajanju storitve pomoč na domu. Ob tem bomo ponovno uvedli pomoč na domu v občini Umag."

Tam bodo sprva oblikovali skupino treh strokovnih delavcev na terenu, do konca leta pa jih radi zaposlili vsaj še šest. "Tako kot ti delavci, potrebujejo več znanja tudi svojci, ki skrbijo za osebe z demenco doma," pravi Diana Lekić iz Doma 'Atilio Gamboc' Umag, ki vidi največjo prednost tega projekta v medsebojni izmenjavi izkušenj.

V Obalnem domu upokojencev Koper ugotavljajo, da je potreb na terenu vse več. Tudi več, kot jih lahko pokrivajo. Direktorica Neva Tomažič je pojasnila: "V zadnjem obdobju beležimo porast uporabnikov storitev pomoči na domu. To gotovo kaže, da želijo ljudje ostati v domačem okolju, kar pomeni, da moramo svoje storitve približati njihovim potrebam."

Partnerji v projektu bodo ves čas tesno sodelovali s svojci, ki so neprecenljiv vir izkušenj pri delu z osebami z demenco. Tudi s pomočjo društva Primorske Spominčice bodo redno organizirali družabna in izobraževalna srečanja, ki jih nameravajo obdržati tudi v prihodnje.

Prispevek Mateje Brežan:


Zadnji prispevki