Trenutno se predvaja:
4. februar 2020 ob 07:00 Novice

V Kanalu ustanovili novo civilno iniciativo

Poziv zdravnikov k bolj odgovornemu ravnanju odločevalcev do okoljske problematike v srednji Soški dolini, zdravstveno stanje tamkajšnjih prebivalcev in odseljevanje mladih so vodili k oblikovanju Civilne iniciative Danes.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po besedah pobudnikov se jim je do zdaj pridružilo približno 200 somišljenikov. Za prihodnji četrtek, ko bo v občini Kanal ob Soči izredna seja o okoljski problematiki, napovedujejo v Civilni iniciativi Danes tudi miren protestni shod.

Zdravstveno stanje ljudi v srednji Soški dolini je zelo zaskrbljujoče. Odseljevanje mladih je za kanalsko občino katastrofa. To sta vodilni misli Civilne iniciative Danes. Barbara Fajdiga Perše se ji pridružuje:

"Ker se mi zdi, da zdaj si pa res ne morem privoščiti, da ne podprem strokovnega mnenja zdravnikov. Konec koncev gre za naše zdravje, za zdravje naših otrok. Veliko je bilo že hudega v teh krajih in ni treba, da se to še poslabšuje."

Civilna iniciativa Danes spoštuje društvo EKO Anhovo in dolina Soče, ob izredni seji občinskega sveta Kanala ob Soči pa želijo pripraviti množičen shod, napoveduje eden od pobudnikov Miha Stegel:

"Tako kot so se uspeli množično odzvati zdravniki, bi se lahko lokalni prebivalci. In tu ne govorim samo za te kraje, ampak tudi za Brda, Gorico, Tolmin, Ljubljano in za vse druge kraje, za Mežiško dolino."

O odločitvi, da bo izredna seja o okoljski problematiki na kanalskem zaprta za javnost, Stegel meni:

"Jaz bi temu rekel absurd."

Na izredni seji želijo ob konstruktivni debati sprejeti konkretne ukrepe in smernice za urejanje okoljske problematike, pravi direktor kanalske občinske uprave Nejc Kumar:

"Občinski svet je sprejel sklep, da je ta seja zaprta za občane, da je pa odprta za medije. Seja se bo snemala, zvočni posnetek seje bo objavljen na spletni strani."

Čeprav niso prejeli vabila, svoj odziv na sejo napovedujejo tudi v prej omenjenem EKO društvu.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki