Trenutno se predvaja:
29. oktober 2020 ob 13:49 Novice

V kolikšni meri so svoje delovanje prilagodili primorski zdravstveni domovi?

Že nekaj dni je v veljavi odredba ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je začasno ukinil vse preventivne in nenujne zdravstvene storitve. V nekaterih primorskih zdravstvenih domovih smo preverili, koliko so prilagodili svoje delovanje.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Ukinili so preventivne dejavnosti v okviru zdravstveno vzgojnih centrov, centrov za krepitev zdravja in referenčnih ambulant.

V Zdravstvenemu domu Koper so v skladu z odredbo ukinili preventivne dejavnosti v Zdravstveno vzgojnem centru in ambulantah družinske medicine. Še naprej izvajajo preventivne preglede otrok, nosečnic in nekatere preglede v ambulantah medicine dela, prometa in športa. Kot dodaja strokovna vodja Ljubica Kolander Bizjak, sprejmejo vse paciente, tudi če niso nujni, edini pogoj je, da se naročijo.

Direktorica novogoriškega zdravstvenega doma Petra Kokoravec je pojasnila, da storitev, razen zmanjšanja dejavnosti v Centru za krepitev zdravja, niso krčili: "Zato ker ocenjujemo, da so vse naše dejavnosti visoko pomembne. Če se nam bo začela pojavljati obolevnosti znotraj naših zaposlenih, da ne bi morali izvajati vseh dejavnosti, bomo prisiljeni zmanjševati po neki hierarhiji kritičnosti od spodaj navzgor."

Nekaj izzivov z organizacijo dela so v preteklih dneh zaradi potrjenih okužb med zaposlenimi imeli v sežanskem zdravstvenem domu, vendar kot pravi direktorica Ljubislava Škibin, ambulante delajo normalno. Kader iz referenčnih ambulant in zdravstveno vzgojnega centra so razporedili na druga delovišča, enako so storili tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina.

Fizioterapija in zobozdravstvo delujeta nemoteno, prav tako ambulante družinskih zdravnikov, je dejal direktor Egon Stopar, težave so le prezasedene telefonske zveze: "Naši zdravniki morajo redno spremljati svoje paciente, ki so okuženi s covidom-19, tako da so linije še dodatno zasedane. Vsakega pacienta preden pride v ambulanto, pokličemo, da preverimo zdravstveno stanje, ker moramo vse striažirati."

Stopar zato naproša vse, ki so vešči uporabe, naj se poslužujejo elektronske pošte oziroma aplikacije dozdravnika.si.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki