Trenutno se predvaja:
7. maj 2019 ob 09:36 Novice

V koprski občini zaživeli dve bivalni enoti za brezdomce

Ena je v središču mesta, drugo so pred meseci vzpostavili v Dekanih, kjer imajo stanovalci na voljo tudi manjšo njivo. Prostora je za pet oseb, trenutno so tam nastanjene štiri. Bivalni enoti sta rezultat sodelovanja koprskega Rdečega križa in občine.
Radio Koper|Notranjost zavetišča. Foto: Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Bivanje v bivalni enoti je prehodnega značaja, program pa je namenjen tistim brezdomnim, ki so se že udeležili nizkopražnega programa v zavetišču, je povedala strokovna sodelavka koprskega rdečega križa Kristina Nočent:

"Bivalna enota je višjepražni program, kar pomeni, da je drugačna od zavetišča. V tem, da ni neke nenehne podpore 24 ur na dan, ampak strokovni delavec pride parkrat pogledat, se pogovorit. Drugače pa so sami, kot bi živeli s sostanovalci."

V hiši so dela razdeljena, stanovalec Sergio je ob našem prihodu pekel palačinke. Povedal je, da se tam dobro počuti in da so dnevi izpolnjeni.

"Jaz sem se našel v kuhinji, lepo je. Vsa prejšnja znanja so mi prav prišla. Lahko delam to, kar je dobro."

Ob hiši stanovalci urejajo tudi zeliščni vrt. Na njivi so vrtnine že posajene. Strokovna vodja programa zavetišča za brezdomne Mojca Klun:

"Uživajo, ker so v naravi, zavedajo se, da je to dobro za njih. Zavedajo se, da bodo imeli lastne pridelke in se skupaj z nami veselijo tega."

Bivalne enote in uspešnost prilagoditve stanovalcev so dokaz, da program dela z brezdomnimi dosega rezultate še dodaja Klunova. A ovir pred njihovimi stanovalci še ni konec. Prehod iz bivalne enote v samostojno življenje trenutno za večino ni možen, saj so stanovanja na trgu predraga, novih stanovanjskih rešitev, kot je soba v skupnem domu, pa še ni na voljo.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki