Trenutno se predvaja:
27. september 2017 ob 16:07 Novice

V Luki Koper odprli novo skladišče

Največja letošnja naložba je vredna 42 milijonov evrov. Prostore za skladiščenje soje in drugih sipkih tovorov so oddali v zakup že vnaprej
Novo večnamensko skladišče je največja letošnja naložba Luke Koper. Foto: Nataša Ugrin Tomšič
Novo večnamensko skladišče je največja letošnja naložba Luke Koper. Foto: Nataša Ugrin Tomšič
Ob prvem odprtju novega skladišča v koprskem pristanišču po desetih letih so slovesno prerezali trak. Foto: Nataša Ugrin Tomšič

Ob prvem odprtju novega skladišča v koprskem pristanišču po desetih letih so slovesno prerezali trak. Foto: Nataša Ugrin Tomšič

V Luki Koper so danes tudi uradno odprli novo večnamensko skladišče. To je največja letošnja naložba družbe. Skupaj z drugimi posodobitvami je stala 42 milijonov evrov. Namenjeno je skladiščenju sipkih tovorov, zlasti soje in generalnim tovorom.

Luka bo za naložbe v prihodnjih letih namenila 300 milijonov evrov, že več kot leto dni pa čaka na okoljevarstveno dovoljenje za podaljšanje prvega pomola. V Luki še napovedujejo, da bodo storili vse, da se izognejo plačilu takse, ki jo nalaga zakon o drugem tiru.

To je prvo novo skladišče po več kot desetletju, zato so njegove zmogljivosti že skoraj razprodane. Že med gradnjo so sklenili nove pogodbe, je povedal predsednik uprave Luke Drago Matić. Za 16.000 kvadratnih metrov površine so porabili 5.000 kubičnih metrov betona in 4.000 ton jekla; s tem bi lahko zgradili 40 kilometrov proge oziroma dvotirno progo skoraj do Divače, so izračunali v Luki.

Njihovo mnenje o zakonu o drugem tiru ostaja nespremenjeno. Zakon je v nasprotju s koncesijsko pogodbo, pravi Matić: "To nalaga upravi, da mora ustrezno odreagirati in zaščititi interese podjetja." Kakšne ukrepe bodo sprejeli, ni želel napovedati.

Razočarani so zaradi dolgega čakanja na okoljevarstveno soglasje za njihovo največjo naložbo, podaljšanje prvega pomola. Ne zahtevamo posebne obravnave, pričakujemo, da se postopki odvijajo po redni poti; videli pa smo, da se nekatere zadeve lahko zelo hitro uredijo, pravi Matić: "Zaradi tega smo po eni strani zaskrbljeni in po drugi strani ogorčeni. Pričakujemo, da se bodo te zadeve v državi v najkrajšem možnem času tudi uredile, ker tak način diskriminacije gospodarskih podjetij znotraj iste države ne vodi k razvoju te države."

Kljub obljubam države in občine, da se bodo še letos lahko začeli graditi nov vhod v Luko, tudi tu zaman čakajo na soglasja, da bi lahko začeli z deli.

Prispevek Nataše Ugrin Tomšič:


Zadnji prispevki