Trenutno se predvaja:
9. december 2016 ob 12:36 Novice

V Luki Koper tudi letos podirajo rekorde

Skupaj bodo pretovorili 22 milijonov ton blaga, več kot 700 tisoč avtomobilov, prihodnji teden pa v pristanišču pričakujejo največjo ladjo doslej.
false

Luka Koper je uresničila nekaj naložb, zalogaj pa jo čaka v naslednjih letih. "Brez težav ne gre, a v prihodnost zremo s pogumom," je predsednik uprave Drago Matić nagovoril poslovne partnerje in predstavnike pristaniške skupnosti na srečanju ob zaključku leta.

Največ naložb bo usmerjenih v povečanje pretovora zabojnikov: " ... povečevanje kapacitet na kontejnerskem terminalu, pridobitev okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja za podaljšanje prvega pomola in zaledne površine."

Pridobivanje okoljevarstvenega soglasja se je zaradi Mestne občine Koper zavleklo, a ga pričakujejo do konca leta, je dodal Drago Matić, ki je za prihodnji teden napovedal nekaj novih rekordov: "Na terminalu za avtomobile bomo prekoračili mejo 700 tisoč avtomobilov. Na kontejnerskem terminalu bomo imeli v prihodnjem tednu največjo ladjo v zgodovini, kar se tiče kapacitete, to je 14 tisoč TEU. Prav tako bomo na kontejnerskem terminalu presegli mejo 800 tisoč TEU letnega pretovora."

Višanje pretovora, večje količine blaga, terjajo nove povezave. Neštetokrat smo opozarjali na nujnost graditve 2. tira, upajmo, da se bodo tega projekta lotili s treznimi glavami in na strokovni ravni, dodaja Matić: "Upam, da bodo dojeli, da se z novimi rezultati, novimi količinami Luka Koper približuje limitom, ki lahko zaustavijo razvoj pristanišča."

Revizija drugega tira ni prinesla ničesar novega. Projekt, kjer je več kot tretjina neznanih, nepredvidenih stroškov, ne more biti uporaben za dobrega gospodarja. Drugi tir bi lahko financirali z javnim denarjem. Če bi bil projekt zastavljen realno, bi iz proračuna na leto morali izplačevati 15 milijonov evrov, kar bi si država, glede na to, kako z lahkoto nekaterim obljublja denar, lahko privoščila, je še prepričan Matić.

Prispevek Nataše Ugrin Tomšič:


Zadnji prispevki