Trenutno se predvaja:
3. januar 2018 ob 11:00 Novice

V nekdanjo stavbo Policijske uprave Postojna se bo vselilo nekaj državnih uradov

V središču Postojne že več let propada nekaj zanimivih stavb. Med njimi sta tudi Kutinova hiša, ki se je znašla v stečajni masi pripadlega podjetja Epic commerce in stavba nekdanje policijske uprave Postojna.
Radio Koper|Kulturno zgodovinska zgradba nekdanje policijske uprave, ki je v svoji preteklosti gostila pod svojo streho od bankirjev, občinarjev, glasbenikov, ostalih funkcionarjev, gasilcev, zaščitnikov, miličnikov do policistov, po izpeljanem projektu »LIBRA« ostaja prazna in zapuščena.
Kulturno zgodovinska zgradba nekdanje policijske uprave, ki je v svoji preteklosti gostila pod svojo streho od bankirjev, občinarjev, glasbenikov, ostalih funkcionarjev, gasilcev, zaščitnikov, miličnikov do policistov, po izpeljanem projektu »LIBRA« ostaja prazna in zapuščena. Foto: Radio Koper

Medtem, ko je usoda prve v rokah stečajnega upravitelja, postopki pa se vlečejo, pa se pri drugi vendarle nekaj premika. Kot kaže, jo bo država obnovila in vanjo preselila Upravno enoto, Geodetsko upravo in še nekatere druge državne organe.

Stavbo nekdanje Policijske uprave Postojna, ki propada od njene ukinitve in pripojitve koprski, je pred kratkim prevzelo v upravljanje Ministrstvo za javno upravo. Pravijo, da aktivnosti za njeno celostno prenovo že potekajo, saj je trenutno v izredno slabem stanju. Koliko bo stala, bo znano po izdelavi projektne dokumentacije in izvedbi javnega naročila za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela. Državni organi naj bi se vanjo vselili v drugi polovici leta 2019. Povsem drugačna pa je zgodba Kutinove hiše - nekdanjega dvorca, ki je v Epicovi stečajni masi. Medtem, ko bi jo stečajni upravitelj rad prodal ljubljanskemu naložbenemu podjetju, pa bi občina rada uveljavila predkupno pravico. Zadeve so se končale na sodišču. Bernarda Úgovšek Biščak, Občina Postojna: »Stečajno sodišče je do sedaj že dvakrat zapored zavrnilo sklenitev kupoprodajne pogodbe z gospodarsko družbo, ki ji stečajni upravitelj želi prodati stavbo. Trenutno smo v postopku pritožbe na zadnji sklep, s katerim je sodišče zavrnilo prodajo, tako da se borimo z vsemi pravnimi sredstvi.«

Verjetno se bo sedaj postopek prodaje ponovil, stečajni upravitelj pa bo moral upoštevati dejstvo, da je občina predkupni upravičenec. Poleg omenjenih stavb pa propadajo še nekatere druge - med drugim stara porodnišnica, za obnovo katere občini primanjkuje denarja, in tako imenovana Filipčičeva vila na Cankarjevi ulici, ki se je znašla v stečajni masi propadlega Primorja.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki