Trenutno se predvaja:
21. november 2018 ob 19:47Novice

V novem endoskopskem centru v Izoli so v zadnjem mesecu opravili dvakrat več preiskav

Nekaj zadržanosti je še ob vprašanju kadra in s strani zavarovalnice odobrenega programa.
Vodja endoskopskega centra v izolski bolnišnici, specialist Blaž Berger.
Vodja endoskopskega centra v izolski bolnišnici, specialist Blaž Berger. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin.

Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

V Splošni bolnišnici Izola že en mesec deluje nov endoskopski center, ki je eden najsodobneje opremljenih v Sloveniji. Razprostira se na 650 kvadratnih metrih v pritličju, kjer je bila nekoč administracija, ki so jo z digitalizacijo sprostili. Novi prostori in posodobljen način dela omogočata obravnavo večjega števila pacientov kot do sedaj, a še nekaj zadržanosti je ob vprašanju kadra in s strani zavarovalnice odobrenega programa.

Center za endoskopije v Splošni bolnišnici Izola z najsodobnejšimi napravami omogoča natančno in varno diagnostiko ter terapijo bolezni želodca in črevesja, izpostavlja vodja centra, specialist Blaž Berger. Aparati so bolj mehki in tanjši, pregled je za pacienta prijaznejši: "Poleg tega pa nam s svojo tehnologijo omogoča, da vidimo endoskopsko sliko na najboljši ravni ločljivosti."

Zaradi dveh dodatnih sob, skupaj jih je zdaj štiri, lahko ob istem času opravijo več preiskav. Na letni ravni so jih do zdaj naredili 3500, koliko bi jih lahko po novem, pa še ni moč napovedati. "Za zdaj imamo program od zavarovalnice v obsegu, ki smo ga sposobni izpolniti. Če bomo imeli pogoje in bomo dosegli dogovor, da se nam plača programa več, verjetno za določen delež bomo lahko povečali tudi izvedbo programa."

Omejitev predstavlja za zdaj tudi kader. V endoskopskem centru je redno zaposlenih 7 medicinskih sester, tam dela pet zdravnikov gastroenterologov internistov in še 5 kirurgov pomaga pri izvajanju kolonoskopij. Popolnitev kadra vsekakor načrtujejo, a to je vse prej kot enostavno, sploh če ne želiš hitrih in začasnih rešitev, pravi direktor Radivoj Nardin: "Enostavno ni zaradi tega, ker vsak kader, ki ga dobiš, prinese s seboj določene paciente in ta kader ti mora potem dolgoročno ostati tukaj. Če ti ne ostane, za seboj pusti kar nekaj pacientov, ki potem nimajo potem pregledov pravočasno."

Ureditev centra je bolnišnico stala milijon 300 tisoč evrov, naložbo so načrtovali in tako tudi sredstva rezervirali že pred časom.

Prispevek Mateje Brežan:


Zadnji prispevki