Trenutno se predvaja:
8. maj 2019 ob 09:45 Novice

V Novi Gorici upokojenci vedno bolj socialno ogrožena skupina

Danes je svetovni dan Rdečega križa. V novogoriškem opažajo, da se struktura prosilcev za finančno in materialno pomoč spreminja. Med njimi je vedno več upokojencev in zaposlenih, ki so se znašli v nepredvidljivih življenjskih situacijah.
BoBo|Pod pragom revščine je po podatkih Eurostata za leto 2016 v državah članicah EU živelo 17,3 odstotka ali približno 87 milijonov ljudi.
S prehranskimi paketi, plačilom nujnih položnic in s programom razdeljevanja viškov hrane rešijo marsikatero stisko. Najtežje pridejo do tistih, ki se revščine sramujejo in jo zato skrivajo. Foto: BoBo

Takšna socialna slika pa ni posebnost Nove Gorice, temveč celotne države, v kateri približno polovica upokojencev prejema pokojnino, nižjo od praga revščine. Mreža lokalnih prostovoljcev v mestu in po vaseh zazna to stisko, je povedala sekretarka novogoriškega Rdečega križa Neli Skočaj, vendar je v mestnih predelih revščina prikrita.

"Na deželi si vseeno lažje pomagajo, ker imajo ljudje kos vrta in so sosedje bolj povezani. V urbanih naseljih, recimo v blokih, pa tudi naši prostovoljci, ki stisko zaznajo, pogosto ne morejo vzpostaviti stika z vsakim, ki bi pomoč potreboval."

Do nekaterih socialno ogroženih občanov so v letošnjem letu prišli s pomočjo Humanitarnega društva KID, ki ga vodi Majda Smrekar. Njeno društvo pomaga predvsem otrokom v stiski, pri njej pa se oglasi tudi vedno več upokojenk z majhnimi dohodki.

"One so celo življenje delale in jih ne moremo enačiti z drugimi. Torej, da bodo hodile na Karitas in Rdeči križ in se izpostavljale, ker se počutijo stigmatizirane. Če si ti delal celo življenje in vzgojil dva ali tri otroke, bi bilo nujno, da človek na stara leta živi dostojno življenje."

Ker pa si dostojnega življenja ne morejo privoščiti, zapadejo v osamljenost in revščino. "Zagotovo je tako, da osamljenost in revščina naredita svoje. Se opaža, da si nekatere upokojenke konstantno izposojajo denar, da sploh pridejo iz meseca v mesec, si ne kuhajo, ne ogrevajo. Na žalost se nekatere zatekajo v alkohol in tudi v igre na srečo."

Na vrata Rdečega križa je v letošnjem letu sicer potrkalo skoraj 300 občanov, kar skupaj z družinskimi člani predstavlja 690 ljudi. Samo za plačilo nujnih položnic so na Rdečem križu namenili 17 tisoč evrov. Razdelili so še za 21 tisoč evrov materialne pomoči in 600 družinskih paketov iz viškov hrane v trgovinah, v vrednosti 30 tisoč evrov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki