Trenutno se predvaja:
11. marec 2019 ob 05:44Novice

V občini Hrpelje Kozina proračun sestavljali tudi devotošolci

Občina Hrpelje-Kozina je v proračunu za letos in prihodnje leto namenila 120 tisoč evrov za financiranje projektov po sistemu participativnega proračuna.
Občina Hrpelje Kozina
Komisija je med prispelimi predlogi občanov izbrala 15 takih, ki so izpolnjevali pogoje, glasovanje se je zaključilo minuli teden. Foto: Občina Hrpelje Kozina

Hrpeljsko-kozinska občina je prvič pripravila tako imenovani participativni proračun, za katerega je letos in v prihodnjem letu namenila po odstotek proračuna. Kot je poudarila županja Saša Likavec Svetelšek, so sicer tudi doslej občani lahko sodelovali pri odločanju o investicijah prek krajevnih skupnosti. Sedaj pa so k sodelovanju skušali pritegniti še širšo skupino ljudi:

"Obrnili smo se na osnovno šolo, na devetošolce. Seznanili smo jih z našo idejo, naredili smo prijazno aplikacijo na naši spletni strani. Želeli smo jih spodbuditi, da tudi oni razmišljajo o prostoru, v katerem živijo, ker če se bodo oni dobro počutili in bodo uslišani, se bodo tudi lažje odločali, da ostanejo doma."

Prejeli so 38 predlogov, tudi od mladih, je povedal direktor občinske uprave Andrej Bolčič. V glasovanje se jih je uvrstilo 15 iz zelo različnih področij.

"Od športa, mladih, turizma, ekologije. Predlogi so razpršeni po področju celotne občine in tematsko zelo raznoliki."

Med projekti, ki jih bodo uresničili, so denimo ureditev prostorske akustike športne dvorane ob osnovni šoli, ureditev izhodiščnih točk za pohode na Kokoško, nagrajevanje perspektivnih dijakov in študentov, pa tudi postavitev klopc in ureditev otroških igrišč ter opremljanje vasi z defibrilatorji.

Mateja Rolih Maglica


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki