Trenutno se predvaja:
23. september 2019 ob 11:44 Novice

V pediatričnih ambulantah tudi odrasli, celo 84 letnica

Populacijo v pediatričnih ambulantah običajno predstavljajo otroci in mladostniki do 19. leta. Starejši naj bi prešli k družinskim zdravnikom oziroma v ambulante za študente. Zakonodaja to zgolj priporoča in ne zapoveduje.
Radio Koper
Po podatkih, ki so nam jih posredovali zdravstveni domovi po Primorski, je najstarejša pacientka, ki je v obravnavi v dispanzerju za otroke in šolarje, stara 84 let. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Pacienti lahko menjajo zdravnika, ko se za to odločijo sami. Izjema je odhod zdravnika v pokoj, pri čemer so se pacienti dolžni sami opredeliti za drugega. Po podatkih, ki so nam jih posredovali zdravstveni domovi po Primorski, je najstarejša pacientka, ki je v obravnavi v dispanzerju za otroke in šolarje, stara 84 let. Je ena prvih pacientk, ki jih je pred 40 leti, še kot splošna zdravnica pred specializacijo, v Izoli sprejela Marisa Tuljak Višnjevec:

"Ko delaš že vrsto let, poleg tega, da so to tvoji pacienti, se spletejo posebne vezi in pacient ti sledi vsepovsod. Danes imam v ambulanti štiri generacije."

V takih primerih gre sprva za razmeroma zdrave paciente, kasneje pa leta in pridružene bolezni naredijo svoje, še pojasnjuje zdravnica:

"In težko je takemu pacientu, enostavno, nekega lepega dne, zaradi tega, ker si vezan na neke količnike in normative, reči 'zdaj si morate izbrati drugega zdravnika'. Delam za ljudi in to doživljanje ob pacientu, kolikor me obremenjuje, me po drugi strani tudi izpopolnjuje."

Koprski pediater Matjaž Štefan je ob tem izpostavil tudi, da je bilo v preteklosti splošnih zdravnikov manj, ambulante družinske medicine se številčno krepijo skozi čas. V povprečju imajo sicer v ambulantah za otroke in mladino približno po 15 odstotkov odrasle populacije. V večini primerov to ne predstavlja večjih težav, zakon namreč določen presežek tudi dovoljuje. O stanju na Goriškem, kjer so pediatri med najbolj obremenjenimi v državi, pa primarijka Lilijana Besednjak - Kocijančič:

"V dispanzerju nas je sedem zdravnikov in sprejema samo še ena zdravnica, drugi pa sprejemamo samo dojenčke. Sprejemov novorojenčkov ne zavračamo."

Trenutno še niso vsi družinski zdravniki polno obremenjeni, prehod v njihove ambulante je tako možen povsod.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki