Trenutno se predvaja:
29. avgust 2019 ob 12:32 Novice

V Piranskem zalivu zatišje le navidezno

Slovenske ribiče še naprej popisujejo hrvaški pomorski organi. Slovenske pomorske policiste in ribiške inšpekcije pa sta tudi v poletnih mesecih zaposlovala obravnava incidentov in izdajanje plačilnih nalogov.
BoBo|Slovenska policija je hrvaškim ribičem poslala prvih 14 kazni zaradi nelegalnega prečkanja slovenske morske meje.
Poleti je slovenska policija zabeležila več kot 500 dogodkov v Piranskem zalivu. BoBo

V treh poletnih mesecih so pomorski policisti zabeležili več dogodkov kot v prvih petih mesecih tega leta skupaj. Policija vsako vplutje hrvaških ribičev v slovensko morje obravnava kot kršitev nedovoljenega prestopa meje: poleti se je to zgodilo 462 krat. Vplutje hrvaških varnostnih organov naša policija obravnava kot mejni incident. Od prvega junija do konca avgusta je bilo takih vplutij kar 374. Glede na lansko leto se je nekoliko povečalo tudi število prekrškov, ki jih beleži ribiška inšpekcija. Da je torej zatišje le navidezno, potrjujejo tudi slovenski ribiči. Ti se poleti sicer redkeje odpravijo na ribolov, saj rib v toplem morju ni veliko. Pa vendar, ko zaplujejo v morje, ki je po sodbi arbitražnega sodišča pod suverenostjo Republike Slovenije, se jim takoj približa hrvaško policijsko plovilo, jih popiše in fotografira. Prav na podlagi tega že večkrat prejeli plačilne naloge. Umaško sodišče je spomladi njihove ugovore zavrnilo in izdalo prve sodbe oz. denarne kazni, a te zaradi pritožb niso pravnomočne. Da bi se tem zapletom izognil, se je piranski ribič Zlatko Novogradec odločil, da ribe lovi le do sredinske črte.

"Lovim do pol zaliva, čeprav vem, da zaradi tega ulovim kakšno ribo manj. Ampak pri teh ribiških letih želim imeti mir. Incidentov sem bil vajen že pred leti."

Ostale ribiče, ki gredo dlje, razume:

"Najpogosteje gredo tisti ribiči s povlečno kočo. Tam je področje, kjer riba je. Upajo pa, da bo država držala obljubo in da bo poplačala kazni."

Naša država je odvetniku do sedaj za pravno pomoč ribičem izplačala 113 tisoč evrov. Septembra bodo slovenski ribiči prejeli skupaj 88 tisoč evrov nadomestila zaradi izpada dohodka, saj je njihov ribolov oviran.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki