Trenutno se predvaja:
20. april 2018 ob 16:55 Novice

V Postojni vse bolj glasno zahtevajo zaščito pitne vode pred vojsko

Ob dejstvu, da pol leta po razveljavitvi Državnega prostorskega načrta za vadišče Poček nihče še ni ukrepal, so priredili razpravo, v kateri so glasno zahtevali svoje pravice.
Razprava o ogroženosti in varovanju pitne vode na območju občin Postojna in Pivka.
Razprava o ogroženosti in varovanju pitne vode na območju občin Postojna in Pivka. Foto: Facebook/Društvo Drobnovratnik/Tomaž Penko

Pol leta po odločitvi Ustavnega sodišča, da razveljavi Državni prostorski načrt za vojaško vadišče Poček, ker pripravljavci niso dokazali, da vojaške dejavnosti ne bodo negativno vplivale na vodno zajetje Malni, se ni zgodilo nič, kar bi kazalo na to, da je država začela pripravljati novega. Sodišče ji je namreč pustilo leto dni časa, da pridobi vsa potrebna okoljska dovoljenja.

Z vodo na krasu pa je treba še posebej skrbno ravnati, saj jo ogroža še veliko drugih onesnaževalcev. Društvo Drobnovratnik je zato pripravilo okroglo mizo, na kateri je opozorilo na pomen varovanja okolja, saj kras ne odpušča napak. Predstavnikov ministrstev za okolje in za obrambo ni bilo v Postojno. Prvi so bili na službeni poti, drugi pa so se zanašali na prve, ki že 14 let pripravljajo uredbo o vodovarstvenih pasovih za zajetje, iz katerega se s pitno vodo oskrbuje 23.000 ljudi, s katero bi ta vodni vir zaščitili.

Slišati je bilo pomisleke, da bo država odločitev sodišča enostavno spregledala, vendar je bila predlagateljica ustavne presoje Margareta Srebotnjak Borsellino odločna: "Sem pravnik, zato verjamem v ustavno odločbo. Verjamem tudi to, da država v šestih mesecih ne bo uskladila DPN z ustrezno zakonodajo. Zato menim, da je treba vojaško vadišče ukiniti, kajti protiustavnost je nastopila pred 6 meseci."

Vodja Civilne pobude Naša dolina, Jože Smrdel: "Vsakemu, tudi vojski, tudi drugim onesnaževalcem, je treba postaviti zahtevo, ne pogajanj, da takoj prenehajo z onesnaževanjem." Onesnaževalcev pa je še veliko.

Po zagotovilu podjetja KOVOD je voda za zdaj še neoporečna, zato se je treba potruditi, da bo taka tudi ostala. Rešitev je v dobrem sodelovanju občin iz zaledja Malnov in kot pravi predsednica društva Drobnovratnik, Špela Habič: "Poskusiti vplivati na državni ravni, da bi država obdržala svojo vlogo, pošteno, z upoštevanjem vseh pravic državljanov, tudi pravice do pitne vode, ki nas v tem področju najbolj skrbi."

Odlična rešitev za občino Postojna bi bila tudi pot, ki so jo ubrali sosedje Pivčani - pred kratkim so ustanovili krajinski park in tako postali državi enakopravnejši pogajalec.

Prispevek Sabrine Mulec:


Zadnji prispevki