Trenutno se predvaja:
23. julij 2019 ob 14:01 Novice

V Rožni Dolini pri Novi Gorici naj bi zrasla nova stanovanjska soseska

Mestna občina, ki se sooča z velikim pomanjkanjem prostora, je dobila priložnost za gradnjo na 31 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču na Liskurju. Ta je sicer v lasti DUTBja, vendar ga po nedavni odločitvi vlade namerava prenesti na Republiški Stano
BoBo|Foto: BoBo
V Rožni Dolini pri Novi Gorici naj bi že prihodnjo jesen začeli z gradnjo 170ih stanovanj. Foto: BoBo

DUTB bo najbolj primerne nepremičnine, ki jih ima v lasti, po tržni vrednosti odplačno prenesla na RSS. Prenos zemljišč naj bi se zgodil do konca tega leta. Po kakšni ceni še ni jasno, pove direktor novogoriškega stanovanjskega sklada Tomica Dumančič:

"Ministrstvo za finance želi pri DUTBju uveljavljati tržno ceno. Naš predlog in predlog Republiškega stanovanjskega sklada, ki ga je med drugim podprla Levica, pa predvideva, da je to že odplačano in da se prenese bodočim koristnikom."

V zadnjih mesecih zato potekajo intenzivni pogovori v zvezi s ceno zemljišč ter po kakšnem finančnem ključu se bodo gradila stanovanja.

"Karkoli se bo gradilo, 50 odstotkov krije republiški, drugo polovico pa občinski skald. Od te polovice pa četrtino kredita zagotovi Republiški sklad občinskemu skladu. Ker to je edini možen način, da se kaj zgodi.

Republiški stanovanjski sklad je dobil evropska sredstva in ugodne kredite. Ker drugače denarja, za vlagat v gradnjo stanovanj, v tej državi ni.

Župan Klemen Miklavič je povedal, da je območje Liskurja občina že pred desetletji uvrstila kot eno redkih in najustreznejših za stanovanjsko gradnjo.

"Poudarek bo na dostopnosti stanovanj. Drugje po mestu in okolici sproščamo zasebne investicije in te bodo tržne narave, takšne pa bodo tudi cene stanovanj. Na Liskurju v Rožni Dolini pa lahko dosežemo to, da gradimo neprofitno oz. da se vzpostavijo skupnostni projekti, kot so na primer kooperative in modeli financiranja, ki bi zlasti mladim družinam in tudi drugim družbenim skupinam, ki si ne morejo privoščit stanovanja, omogočili dostop do dostojnega bivanja."

Nova stanovanjska soseska v Rožni dolini bo povezana z urbanim delom, kar pomeni, da bodo poskrbeli tudi za javni promet, kolesarske ter pešpoti.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki