Trenutno se predvaja:
10. april 2019 ob 13:24 Novice

V Seči najprej ribiško pristanišče, za Jernejev kanal še iščejo rešitev

Na današnjem delovnem sestanku v Seči so predstavniki piranske občine ter ministrstev za okolje, kmetijstvo in kulturo oblikovali delovno skupino za ureditev območja Jernejevega kanala. Najprej bo na vrsti ureditev ribiškega pristanišča.
Radio Koper/Lea Širok|
Za ureditev Jernejevega kanala je na potezi občina. Če ta ne bo našla rešitve, na okoljskem ministrstvu napovedujejo odstranitev vseh plovil. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Projekt za obnovo in ureditev ribiškega pristanišča je pripravljen, prav tako so zagotovljena sredstva iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je napovedala objavo razpisa v tem mesecu. Po današnjem sestanku ne pričakuje težav s pridobivanjem soglasij.

"Sedaj obstaja realna možnost, da bi jeseni s to investicijo začeli. Ocenjena je na okoli 2,4 milijona evrov in v skladu je dovolj denarja in pričakujemo, da bo projekt prijavljen na naš razpis."

Uskladili so se tudi s predstavniki zavodov za varovanje kulturne in naravne dediščine glede odlaganja izkopanega mulja. Minister za okolje in prostor Simon Zajc:

"Naše ministrstvo bo poskrbelo za to, da se ta mulj, ki se ga bo izkopalo, začasno odloži na opuščenem solinskem polju, potem pa ga bomo uporabili za obnovo visokomorskih nasipov na Dragonji."

Občina Piran, ki bi vodila investicijo izgradnje ribiškega pristanišča, mora najti rešitev tudi za drugi del območja, sam Jernejev kanal. Župan Genio Zadković:

"Če ne bomo našli rešitve za to, se bo ministrstvo enostavno odločilo za čiščenje celotnega kanala in v njem potem ne bo več privezov."

S tako rešitvijo ne bi bili zadovoljni domačini. Predsednik KS Sečovlje Denis Fakin zagovarja ureditev komunalnih privezov v kanalu.

"Tu je treba narediti še lično sprehajalno pot, normalno obrežje, kolesarko pot. To je lahko neka čudovita točka, že sedaj je, a je uzurpirana."

Na današnji sestanek predstavniki lokalne skupnosti in domačini niso bili uradno vabljeni, so se pa predstavniki ministrstev srečali z iniciativo, ki jo sestavlja okoli 130 sedanjih uporabnikov na črno zgrajenih privezov, ki bi po njihovih navedbah radi sodelovali pri ureditvi Jernejevega kanala.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki