Trenutno se predvaja:
10. oktober 2018 ob 09:49Novice

V Škocjanskem zatoku imajo novo električno vozilo

S tem sledijo cilju trajnostne mobilnosti na zavarovanem naravnem območju. Denarna sredstva za nakup vozila je prispevala Luka Koper. V prihodnje pa v laguni rezervata načrtujejo tudi nekaj vzdrževalnih del.
Škocjanski zatok ima novo vozilo
V Škocjanskem zatoku so pridobili novo delovno električno vozilo, s katerim bodo lahko vzdrževali površine v naravnem rezervatu. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Poudarki

  • Naravni rezervat Škocjanski zatok je bogatejši na novo električno delovno vozilo. Luke Koper je zanj prispevala 25.000 evrov, Eko sklad pa subvencijo v višini 4.500 evrov.

Opremo ali material bodo po naravnem rezervatu v Škocjanskem zatoku lahko odslej prevažali z novim električnim delovnim vozilom. Na področju trajnostne mobilnosti načrtujejo, da bi lahko v vozni park dodali električni bager za vzdrževanje habitatov in vozilo, s katerim bi lahko po učni poti peljali obiskovalce, je povedala Nataša Šalaja:

»Predvsem starejše obiskovalce, take z gibalnimi ovirami, ki gredo težko celo pot peš, tako da jim omogočimo, da pridejo do osrednje opazovalnice in pogledajo rezervat od blizu.«

V prihodnjih dveh letih bodo v laguni potekala tudi vzdrževalna dela, predvsem čiščenje kanalov in urejanje manjših otokov za gnezdeče vrste ptic, postavili pa naj bi tudi nov zapornični sistem, pravi Šalaja:

»Na izlivnem delu are imamo zastarel prag, ki je bil postavljen zato, da preprečuje prodiranje plime v sladkovodni sistem. Nas pa poplavno ogroža, saj je vedno več teh poplav, pojavov visokih vod. In ta prag v teh primerih ne dopušča, da bi odprli in spustili to vodo v laguno in nam zato poplavi bonifiko. Tu imamo pašno živino, objekte in ta novi zapornični sistem, ki je v planu, bo omogočil, da bomo v takih primerih zapornice odprli. Hkrati bo imel še ribjo stezo in bo omogočil migracijo rib

Lani so imeli v naravnem rezervatu okrog 60.000 obiskovalcev, vse več pa je zanimanja za vodene oglede in različne programe.

Tjaša Lotrič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki